Karel Gott: Velké peníze, to je politika. Prezidentem být nechci

29.06.2010 20:05

Zpěvák a několikanásobný Zlatý slavík Karel Gott před sedmi lety tvrdil, že se bude ucházet o funkci prezidenta České republiky. Jeho prohlášení bylo tehdy míněno zpola vážně, dnes ovšem pěvec říká, že do podobné „recese“ už zcela jistě nepůjde. Podle něj se navíc potvrdilo, že politiku ovládají především ti, kteří nejsou příliš vidět. Ale mají peníze.

Karel Gott: Velké peníze, to je politika. Prezidentem být nechci

Je dnes Karel Gott spokojený s politikou, tedy s tím, že vlastně vyhrála volby ČSSD, kterou vždy podporoval, a nyní skládá vládu předseda nejsilnější pravicové strany, tedy ODS? „Nezlobte se, ale k tomu se nechci vyjadřovat," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz krátce Gott.

Když mu však Parlamentní Listy připomněly, že v minulosti zval na své koncerty například Jiřího Paroubka, či Stanislava Grosse, v době kdy byli premiéry, a spolu s Grossem chodila do Lucerny i celá suita podnikatelů kolem Chemapol Group, v čele s Václavem Junkem (Chemapol Group bývával hlavním sponzorem Gottových koncertů), tak se přece jen nechal obměkčit k nějakému vyjádření.

Kdo ovládá politiku? Ti, co nejsou vidět, tvrdí Gott

„Vždycky budou existovat lidé, kteří budou bohatí a budou tak volit pravici, anebo ti méně majetní. Politický systém se vždy proti někomu obrátí. Ale důležité je, aby se peníze točily. Ovšem rozdělovat to do nalajnované linky, že teď bude vládnout pravice a chudí lidé to odnesou a nebudou mít na zaplacení toho, či onoho, tak to ne. Takto nelze uvažovat o politice," zmínil zpěvák.

„Mnoho z toho, co jsem kdysi řekl v rozhovorové knížce ´Jak to vidí Gott´ s Rostislavem Sarvašem, se nyní potvrdilo. A to, že politiku ovládají lidé v pozadí, s velkými penězi, to je pravda. Hodně z toho se nyní přiznává i nyní, tím myslím právě teď, přesto se mi tehdy novináři smáli, když ta kniha vyšla," zmínil dále populární zpěvák. Proto se nyní bojí, že by jeho vyjádření k politické situaci někdo zneužil. „Nechci, aby mé myšlenky někdo vytrhnul z kontextu," vysvětlil.

V knize "Jak to vidí Gott - Rozhovor na lodi" zpěvák vyjadřuje domněnku, že politiku kromě bohatých lidí a firem ovládají zednáři, kteří disponují tajnými a někdy i okultními znalostmi a řidí Zemi. Pak podle něj také existuje bohatá sorta Židů, kteří svými penězi roztáčejí politické soukolí.

Chce o politice napsat knihu

„Vždycky jsem si na konci nějakého amerického filmu rád přečetl titulky. Téměř vždy tam byla celá plejáda židovských jmen. Židé - ti ovládají především v Americe téměř veškerý showbyznys. Ale také velký světový obchod, byznys," poznamenával Gott v knize, která vyšla v roce 1992, tedy v době, kdy ještě existovala v tehdejším Československu federace a Češi teprve poznávali demokracii.

Podle Gotta i v době druhé světové války ovládal velký obchod ten, kdo měl peníze. Rusové tak často obchodovali s Němci. A bylo jedno, že jsou každý na jiné straně barikády. Peníze, anebo zisk nějakého přírodního bohatství, pak stály i za několika politickými dohodami. A přesně tak to nyní chodí i v české politice. „Rád bych o politice někdy napsal knihu. Zatím se ale k tomu jen připravuji. Neřeknu ale víc, ani to, zda mám už něco rozepsaného," doplnil k tomuto tématu.

Zesměšnil bych se, kdybych kandidoval na prezidenta

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se před třemi týdny dohodli na tom, že začnou pracovat na legislativním návrhu o přímé volbě prezidenta. A to přestože nynější premiér Petr Nečas dává přednost současnému způsobu volby oběma parlamentními komorami. Pokud ale trojkoalice na takový návrh přistoupí, a ten pak projde schvalovacím procesem, zabrání se tomu, aby se o prezidentský post ucházely třeba hvězdy showbyznysu?

Takový Karel Gott byl lidmi před lety brán jako vážným kandidátem, dnes ale "Zlatý hlas z Prahy" hovoří zcela jinak. „Tehdy není dnes. Už bych byl směšný, kdybych takové úvahy o prezidentské kandidatuře připouštěl. Mým povoláním je zpívat a tak to už zůstane," řekl dále ParlamentnímListům.cz Gott.

Ta kandidatura tehdy nebyl můj nápad

Zdůraznil ale, že i v roce 2003 to nebyl jeho nápad kandidovat na prezidenta. „Byla to akce několika rockerů, kteří to chtěli pojmout jako protest či zpochybnění kompetence politiků, kteří už dvakrát nebyli schopni zvolit nástupce Václava Havla," podotkl dále Gott.

Z návrhu v té době vznikla i Iniciativa Karel Gott - prezident. Za ní stál rocker Aleš Brichta a zpěváci Lou Fanánek Hagen a Petr Pečený. "Nepotřebuji být prezidentem na to, abych se uživil," uzavřel Gott.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …