Před volbami slibovali boj s korupcí. Už na něj zapomínají

30.06.2010 13:43

Nejen ve veřejných vystoupeních, ale i písemně se politici před volbami zavázali, že zprůhlední veřejné zakázky. Ale z plánovaných změn v zadávání tendrů zůstane jen málo, upozorňuje iHNED.cz.

Před volbami slibovali boj s korupcí. Už na něj zapomínají

Byla to velká událost, když se před volbami podepisovali politici pod doporučení Americké obchodní komory, jak radikálně změnit zadávání tendrů. Poté co v březnu začali američtí podnikatelé tlačit na zprůhlednění veřejných zakázek, sestavili politici tým, jenž měl změny připravit. Všechny tehdy důležité strany se pak pod ně podepsaly, což mělo být zárukou, že se po volbách začnou realizovat.

Přestože koaliční vyjednávači už oblast veřejných zakázek uzavřeli, neobjevují se v dohodách radikální změny, s nimiž ještě v květnu souhlasili politici, Američané podnikající v Česku i odborníci. Tedy například novinka, aby úředníci chodili kvůli špatně zadaným zakázkám před soud. Nebo k zavedení přísných trestů za účelové dělení zakázek. A také, aby členové výběrových komisí museli podepsat prohlášení, že nemají vazby na vítěze tendru.

Návrhy expertů stačilo překlopit do koaličních dohod

To, co se v dohodách o podmínkách tendrů objevuje, budí zklamání a rozpaky. „Jsou to spíše takové výkřiky do tmy. Něco jako billboardová hesla," myslí si advokát Daniel Weinhold, který expertní skupinu na jaře vedl. Její návrhy se s těmi koaličními potkávají okrajově. Třeba v tom, že do tendrů budou smět jen firmy, u nichž je jasné, kdo je vlastní. Nebo že se sníží částky, od nichž už musí úřad vypisovat výběrová řízení.

„Přijde mi, že ty koaliční body vůbec nejdou na dřeň. Přitom jsme dali politikům hotové návrhy, které stačilo jen překlopit do jejich dohod," diví se další člen expertního týmu David Ondráčka, ředitel Transparency International. Sešlo tak z návrhů trestat firmy, které jdou do soutěže jako konkurenti pouze na oko - pokud by se zjistilo, že spolupracovaly na svých nabídkách, dostanou zákaz zúčastňovat se tendrů.

Úředníkovi postihy za rozdělení zakázky hrozit nebudou

Nic nezůstalo ani z požadavku na tvrdé postihování oblíbeného triku, kdy úředník rozseká velkou zakázku na několik malých, aby nemusel vypisovat soutěž. A tým odborníků navrhoval ještě jedno zajímavé opatření: po skončení zakázky by musel úřad zveřejnit, jestli zakázka nakonec nestála více než na začátku. To kvůli další oblíbené praxi, kdy zakázku získá firma díky výhodné nabídce, pak se ale cena „náhodou" zvýší o práce navíc.

Přes slib, že budou prosazovat balík jako celek, se zdá, že politikům „osekaná" verze nevadí. „Nechci se vymlouvat, já jsem stoprocentně zaneprázdněn školstvím," reaguje pro iHNED.cz místopředseda ODS a nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jenž tehdy dohodu podepsal. „Ale věřím, že se ještě budeme snažit co nejvíce bodů splnit," dodává.

Čtěte také:

Boj proti korupci? Spíš se vyžívají v represi, tvrdí Transparency 

Obří ekologickou zakázku rozdělíme, shodl se Vodrážka s Bártou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…