Nemám pocit, že jsem koaličním partnerům ustoupil, tvrdí Nečas

30.06.2010 14:37

Složení nové vlády nebere její předseda Nečas jako prohru s menšími koaličními stranami. Podle premiéra se v něm jen odráží výsledek voleb, uvádí v rozhovoru pro iDNES.cz.

Nemám pocit, že jsem koaličním partnerům ustoupil, tvrdí Nečas

Předseda ODS a nový premiér Petr Nečas se neobává, že rozložení sil v jeho vládě by se mohlo setkat s kritikou spolustraníků. „Skládáme koaliciční vládu s partnery v jiné situaci, než když jsme se domlouvali s partnery, kteří měli šest či sedm procent. A my jsme také nezískali třicet procent a více," upozorňuje Nečas na rozdílnou vyjednávací pozici občanských demokratů proti minulosti.

Nový premiér je přesvědčen, že ziskem předsedy vlády, předsedy Sněmovny a důležitých ekonomických resortů dosáhla ODS maximum. „Teď je důležité, aby vláda fungovala jako celek a ne jako do tří bloků rozdělená instituce. Dosáhli jsem dohody a kompromisu a to je velmi důležité," pochvaluje si Nečas dosažené cíle.

Navržení ministři se musí stát lídry koaličního vyjednávání

Rozdělení křesel ve vládě předešlo programovou dohodu v takových otázkách jako jsou daně a zdravotnictví. „V tuto chvíli se lidé, kteří ponesou jako budoucí ministři odpovědnost za jednotlivé otázky, musí stát jakýmisi lídry toho vyjednávání a dohodnout zbývající body programu, kompromisní znění," upřesňuje Nečas pro iDNES.cz pozici navržených ministrů.

Dosavadní jednání proběhla podle časového plánu, a tak by na přelomu června a července měly svou práci ukončit odborné skupiny, které jednaly o programu. Následovat bude dohoda na úrovni vedení stran. „Vláda by mohla být jmenována na konci první poloviny července, čili očekávám to v týdnu od 12. července," říká premiér.

Kandidátky do vlády se míjely s resorty, na které s nimi strany počítaly

Částečným zklamáním pro něj bylo, že se do vlády nedostaly dvě kandidátky, které byly součástí jeho kompetenčního týmu. Hlavním důvodem je to, že resorty, na které s nimi počítal, ODS neobsadila. „Vedle Daniely Filipiové, s níž jsem počítal na zdravotnictví, byla tou druhou kandidátkou Miroslava Němcová. Vidím to jako nedostatek té vlády, bohužel koaliční partneři to zdůvodňovali tím, že měli ženské kandidátky na jiná křesla, než která dostali," uvádí Nečas.

Čtěte také:

Politologové: ODS neponese tíhu reforem. Nemusí jí to uškodit 

Nečas chce do příštích voleb v koalici. S TOP 09 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…