Kdo pečuje o postiženého, bude brát poukázky. Krásovi se to nelíbí

01.07.2010 7:27

Plán Věcí veřejných prosadit v koalici vyplácení dávek zdravotně postiženým ze dvou třetin v poukázkách se setkává s nesouhlasem dotčených, informuje Deník Referendum.

Kdo pečuje o postiženého, bude brát poukázky. Krásovi se to nelíbí

Věci veřejné chtějí zavést vyplácení některých sociálních dávek ve formě poukázek podobných stravenkám. Konkrétně by mělo jít o příspěvek na péči, který pobírají postižení lidé, a příspěvek v hmotné nouzi, na který mají nárok ti, kteří jsou na hranici životního minima. Ti by podle návrhu dostali v penězích pouze 35 procent dávky, zbylých 65 by dostali ve stravenkách.

Překvapivě se má systém poukázek vztahovat i na zdravotně postižené občany. Vyplácení poukázek na příspěvek na péči má za cíl podpořit poskytovatele sociálních služeb. „Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb je až sedmdesát procent příspěvků využito na jiný účel, než na sociální dávky. Hlavně v prvním a druhém stupni," uvedl ekonom VV Radim Vysloužil.

Nelze nikoho nutit využívat služby, které mu nevyhovují

Jenže naprostá většina postižených dávky nezneužívá. Namísto nákupu služeb u poskytovatelů totiž většina lidí preferuje péči v rodinách. Rodinní příslušníci se o své příbuzné přímo starají a prostředky využívají mimo jiné pro chod domácnosti. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy by se tak jednalo o zcela nesmyslný krok zpět.

„Přece nemohou lidi nutit do určité formy služeb. Občan má dostat možnost zvolit si způsob služeb, který mu vyhovuje nejvíc. Od rodinné péče až po pečovatelskou službu v sociálních zařízeních," odmítá Krása návrh koalice.

Systém poukázek nebude zadarmo a jen podlomí péči v rodinách

„Pokud bude většina příspěvků takto omezena, dojde k vážnému podvázání péče v rodinách, kterou my jednoznačně podporujeme jako nejlepší řešení," uvádí. O případných změnách chce s vládou a ministerstvem práce a sociálních věcí teprve jednat. „I ten systém poukázek bude něco stát, je otázkou, zda se tím vůbec něco ušetří, nebo jen podlomí péče v rodinách," dodává Krása.

Čtěte také:

Přísnější norma na vyplácení příspěvků pro postižené má šanci 

Boháč (ODS): Podpoříme adresný sociální systém 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…