Obamovec premiérem a populista na vnitru. Tolik zahraniční tisk

01.07.2010 9:41

Podle zahraničních médií jsou faktickými vítězi voleb v ČR dvě nové strany, Véčka a TOP 09. Ty podle nich převálcovaly koaliční ODS i v rozdělení vládních křesel.

Obamovec premiérem a populista na vnitru. Tolik zahraniční tisk

Povolební vyjednávání v České republice i složení budoucího vládního kabinetu zajímá nejen domácí, ale i mnohé zahraniční servery.

Ty se pozastavují zejména nad dvěma aspekty tuzemského povolebního vývoje - překvapivým rozdělením jednotlivých ministerských křesel a postem premiéra, který se rekrutoval z řad nevítězné partaje.

Topka a VV převálcovaly zbytek

Podle slovenského online deníku Sme.sk dokonce malé strany v Česku převálcovaly ty největší. Na jejich úkor také nyní menší partaje získaly i ministerské posty.

"Dohoda, kterou uzavřela pravicová trojkoalice, přiklepla nejdůležitější vládní křesla TOP 09 a Věcem veřejným," píše jednoznačně online deník.

Populista John

A ten se do sněmovního i vládního nováčka, Věcí veřejných, opřel poměně kriticky. "Populistická strana bývalého novináře Radka Johna dostala vnitro, přes ministerstvo místního rozvoje zase bude rozdělovat eurofondy," označil Johnovu stranu pejorativně deník, který dodává, že ODS zůstalo pouze jedno z klíčových ministerstev, a to obrana.

Příliš dlouhá jednání

Postem předsedy vlády se zabýval ale také například britská online verze BBC. Podle něho povolební jednání trvala nečekaně dlouho, a to kvůli potížím, jež nastaly při boji o klíčová ministerstva financí a vnitra.

Ani jedno z nich nakonec překvapivě nepřipadlo největší vládní straně, občanské demokracii. Vnitro totiž vybojovaly Věci veřejné, finance zase TOP 09.

Pragmatik Nečas

Zahraniční média hodnotí ale také roli předsedy vlády Petra Nečase. Jeho osoba by například podle online deníku New York Times měla v Česku "ukončit vleklé období politické nestability."

Tentýž deník hodnotí Nečase coby pracovitého eurooptimistického pragmatika.  Očekává také, že se vláda pod jeho vedením přikloní k administrativě amerického prezidenta.

"Nová vláda bude podle očekávání usilovat o bližší provázanost s Obamovou administrativou," píše přímo deník s tím, že nový český kabinet se zřejmě bude snažit plnit také sliby, které v souvislosti s americkým obranným systémem daly předchozí vlády.

Více čtěte:

Koaliční jednání ODS, TOP 09 a VV probíhají bez problémů

Návaly v zájmu o členství v ODS a TOP 09

Vláda musí být do 7. července. Kvůli rozpočtu

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…