Už máte tu vládu s knížetem a novinářem, padlo v Bruselu

01.07.2010 12:58

Vláda nového premiéra Nečase je vnímána v evropských strukturách jako úspěch konzervativců a realistů. Ti tak v Evropské radě znovu posílí, píše na svém blogu Kožušník.

Už máte tu vládu s knížetem a novinářem, padlo v Bruselu

Koncem května o české parlamentní volby příliš velký zájem v zahraničí nebyl, ale měsíc trvající jednání o sestavení vlády třemi stranami pozornost vzbuzuje. Přesvědčil se o tom i europoslanec Edvard Kožušník při dotazu polské kolegyně Różi Gräfin von Thun und Hohenstein. „Už máte tu vládu s knížetem a tím novinářem?" ukázala politička našich severních sousedů, že má přehled o tom, na kom hodně závisel osud budoucího kabinetu.

Podle Kožušníka tato epizoda přibližuje realitu sdílení informací o volbách a sestavovaných vládách v zemích Evropské unie. Europoslanec na svém blogu připomíná, že není snad týdne, aby se v některé evropské zemi nekonaly nějaké volby. Proto je nutné mít při kuloárních jednáních tyto informace vždy na paměti.

Konzervativní politika vytlačuje rozhazovačné plány v EU

Europoslanec zvolený za ODS zdůrazňuje, že Nečasova vláda je v evropských strukturách vnímána jako úspěch nové politické frakce EKR (Evropští konzervativci a reformisté), která se ještě před českými volbami mohla radovat z úspěchu ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.

„Evropští konzervativci a reformisté tak budou mít po Davidu Cameronovi dalšího premiéra a budou disponovat dalším hlasem v Evropské radě. Již dnes je tak jasné, že oba budou na evropské úrovni prosazovat konzervativní eurorealistickou politiku," píše Kožušník a dodává, že tato politika nyní v době krize stále více vytlačuje federalistické, rozhazovačné plány v EU.

Čtěte také:

Kožušník (ODS): I nyní si občané cení hodnot jako je svoboda a rodina  

Kožušník: Bez chyb soupeřů bychom se k naší neprohře stěží dopracovali 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…