John nabídkou postu náměstka pobavil vedení ČSSD

04.07.2010 23:11

Radek John sociální demokraty o své nabídce křesla náměstka na vnitru neinformoval. Udělal dobře, dostal by od nich košem. Osazenstvo Lidového domu svým nápadem pobavil.

John nabídkou postu náměstka pobavil vedení ČSSD

Radek John má dobré úmysly. Aby zdůraznil klíčové postavení resortu vnitra ve státním aparátu, zachoval se gentlemansky k opoziční ČSSD a nabídl post jednoho z náměstků. Podařilo se mu tím vyhrotit situaci v rámci koaliční K9.

Nápad popudil premiéra Petra Nečase, který nebyl nadšen ani z postu ministra vnitra pro lídra Věcí veřejných. V táboře oranžových prý ale jeho nápad vzbudil spíše pobavené úsměvy. Dozvěděli se o něm z médií.

Jít do toho? To by byl amatérismus

„My to skutečně vnímáme jako spíše úsměvný výrok. Bylo by od nás velmi amatérskou chybou, přejímat část zodpovědnosti za resort," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda socialistů Milan Urban.

Podle Urbana není pochyb o tom, že to Radek John s nápadem dát jednoho z náměstků opoziční ČSSD, myslel dobře. „Takto ale politika přeci nefunguje," vzkázal Johnovi s tím, že socialisté budou konstruktivní opozicí, která dokonce Nečasově vládě přeje vše dobré. „Rozhodně se ale nebudeme nikde na vládě účastnit touto formou," zdůraznil Urban.

Jeden náměstek nemá žádný vliv

Johnova iniciativa překvapila i stranického experta socialistů pro oblast práva a bezpečnosti Jeronýma Tejce. „To si opravdu nedovedu představit, že by na to někdo z nás přistoupil. Proč bychom měli být zodpovědní za chod ministerstva, když nejsme v nějaké koaliční vládě," klade otázku Tejc.

Podle brněnského poslance bude konkrétně vnitro díky Johnovu vedení velmi ostře sledovaným resortem nejen ze strany opozice, ale i koaličních partnerů. „Jediný náměstek by na něj navíc neměl vůbec žádný vliv. Ministr je tím, kdo rozděluje působnost náměstků. Navíc v momentě, kdy by tam nastaly nějaké problémy, byli by jako viníci označeni všichni vedoucí pracovníci, tedy i náměstek za ČSSD. I proto tuhle utěšovací hru Nečasových lidí nehodláme hrát," řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

Jako o možném kandidátovi na tuto funkci se začalo hovořit o poslanci a šéfu pražské ČSSD Petru Hulinském. "Ano, slyšel jsem to taky, vzniklo to při nějaké debatě v ČT, kdy přizvaný politolog usoudil, že když mám vzdělání v trestním právu a napsal jsme učebnici o protikorupčním boji, tak že to musím být jedině já," reagoval pobaveně na dotaz ParlamentníchListů.cz Hulinský.

Véčka k nezastižení

Věci veřejné podle všeho o nabídce pro sociální demokraty nejednali s nikým z vedení strany. Vyjádření vedoucích představitelů VV se ParlamentnímListům.cz získat nepodařilo. „Stále jedná, a jednat bude," řekla ParlamentnímListům.cz asistentka volebního manažera strany Víta Bárty. Podobně je na tom i Radek John. „Jsme ve stejné situaci, já se k němu teď nedostanu stejně jako vy," uvedla mluvčí VV Petra Hrušová.

Podmínku, že by jedním z náměstků na vnitru měl být člen ČSSD, deklarovala strana Radka Johna v úterý před jednáním koaliční K9. Předcházelo jí ultimátum, podle kterého buď John dostane vnitro, nebo VV opustí projekt vládní koalice. To v nedělních OVM přednesla vyjednavačka VV Kristýna Kočí.

Související:
Paroubkova víkendová dávka kritiky. Na Johna a Kalouska

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…