Vítejte, Petře Nečasi. Co vzkazují Zeman, Gross a Špidla?

02.07.2010 9:42

Premiér Nečas podle předchůdce Grosse možná předčasně vyklidil pravicové pole pro TOP 09. I další expremiéři pro ParlamentníListy.cz zhodnotili Nečasovu vládu.

Vítejte, Petře Nečasi. Co vzkazují Zeman, Gross a Špidla?

Nová středo-pravicová vláda TOP 09, VV a ODS je v zásadě hotová. Občanští demokraté v ní už nemají nijak klíčovou pozici, obsazení klíčového resortu vnitra pak u části veřejnosti vzbuzuje obavy z propojení se soukromou bezpečnostní agenturou.

To ostatně ukázal i průzkum veřejného mínění, který si objednala sama strana Věci Veřejné. Jako vhodného kandidáta na post ministra vnitra vidí Radka Johna pouhá čtvrtina dotázaných, dvě třetiny pak mají striktně opačný názor.

Více čtěte:
Za změnu chování Véček by mohl tajný průzkum. Dopadl hrozivě

Co si o rozdělení resortů a Věcech veřejných na vnitru myslí předchůdci Petra Nečase? Stanislav Gross přeje novému Nečasově kabinetu mnoho štěstí, i přesto, že ideově se s trojkoalicí značně rozchází. V přístupu Petra Nečase k rozdělení resortů ale vidí zásadní chybu.

Gross: Nečase jeho slušnost značně omezuje

„Při první příležitosti se ukázalo, že Petr Nečas nebude se svou slušností stačit na ostřílené harcovníky a nové ambiciózní tváře ve stranách svých koaličních partnerů. Přijde mi, že ODS nevnímá tu usilovnou snahu TOP 09 převzít dominantní pozici na pravé části politického spektra," řekl ParlamentnímListům.cz Gross.

Petr Nečas toto podle něj, možná nechtěně, „topce" zásadně usnadnil. „Ty resorty, které má nyní TOP 09, jsou totiž pro reformy klíčové. Pokud to bude mít pozitivní dopad, bude se to prezentovat jako zásluha TOP 09. Proto možná Kalouskova strana převezme dominanci napravo už po krajských volbách za dva roky," myslí si Gross.

Související:
Politologové: ODS neponese tíhu reforem. Nemusí jí to uškodit

Špidla: 118 za každou cenu

Další ze sociálnědemokratických premiérů, Vladimír Špidla, ale za Nečasovými ústupky partnerům vidí jeho zodpovědnost. „Chtěl do té míry ustavit dosud nevídanou 118kovou vládu, že mu žádná cena nebyla dosti vysoká. On to ale ve vztahu k dominantní pozici ODS nebude zas takový problém. Dávám rád příklady z francouzského politického prostředí, tam se vždy klade otázka, kdo celému podniku šéfuje," uvedl v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Špidla.

Oba expremiéři také komentovali nového šéfa resortu vnitra. „Vnitro je sakra odpovědná záležitost, má na starosti mimo jiné specializované útvary policie. Nevím, jestli pan Nečas zvážil loajalitu Radka Johna k premiérskému úřadu. Pro fungování státu je přeci právě tato loajalita naprosto klíčová," položil otázku Špidla.

Gross: Véčka jsou prý na vnitro dobře připravená

Méně obav o fungování vnitřně-bezpečnostního resortu má Gross, který tento resort kdysi osobně vedl. „Ze svých informačních zdrojů vím, že se VV usilovně připravovaly na variantu, že vnitro získají. Neobával bych se tedy nástupu neinformovaného Johna do úřadu, rozhodně to nevidím jako pohromu," uvedl Gross.

John se ale podle něj možná setká s poměrně chladným přístupem zejména uniformovaných složek. „Resort jej vnímá jako dávného kritika policejní práce z řad novinářů. Bude hrozně záležet na jeho prvních krocích v úřadu. Buď začne jako bořitel všeho, nebo se pokusí resort napřed pochopit, a pak teprve začne s reformními kroky. Vzhledem k personálnímu zázemí, které má za sebou, ale volím spíš druhou možnost. Lidem z VV totiž v té přípravě pomáhali přímo někteří odborníci z ministerstva," vidí nejbližší budoucnost resortu jeho bývalý šéf.

Zeman: Poraženým nepřísluší mluvit o vládě

První sociálnědemokratický premiér, Miloš Zeman, přistoupil k otázkám ParlamentníchListů.cz jako člověk, který se už politikou zabývat zjevně nechce. „Politici, kteří se ve volbách nedostali do parlamentu, by se neměli vyjadřovat k sestavování vlády," vzkázal Zeman redakci ParlamentníchListů.cz.

Jeho bývalý spolustraník z ČSSD i SPOZ, exministr školství Eduard Zeman, ale zdrženlivost svého šéfa postrádá. "Máme novou vládu. Hodně nových tváří. Žádné ženy. Několik superdinosaurů. Ale, zaplaťpánbůh, máme mír. Takže klidně může být ministrem obrany i Saša Vondra," uvedl v tiskovém prohlášení SPOZ.

Zbývající duo premiérů, Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, na otázky ParlamentníchListů.cz nijak nereagovalo.



Předsedové vlád České republiky:

1992 - 1997 Václav Klaus (ODS)
1997 - 1998 Josef Tošovský (nestr.)
1998 - 2002 Miloš Zeman (ČSSD)
2002 - 2004 Vladimír Špidla (ČSSD)
2004 - 2005 Stanislav Gross (ČSSD)
2005 - 2006 Jiří Paroubek (ČSSD)
2006 - 2009 Mirek Topolánek (ODS)
2009 - 2010 Jan Fischer (nestr.)
od 2010       Petr Nečas (ODS) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…