Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus a svobodu. Bude zaostávat

02.07.2010 16:03

Prezident republiky Václav Klaus se ve dnech 30. června – 2. července 2010 zúčastnil v italském městě Stresa Ditchley konference pořádané Institutem mezinárodních financí. Prezident se zde setkal s představiteli významných světových bank, ministry hospodářství a zástupci institucí Evropské unie. Ve čtvrtek vystoupil s hlavním projevem o budoucích posunech ekonomické síly ve světě.

Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus a svobodu. Bude zaostávat

Ekonom Václav Klaus na úvod zdůraznil, že ekonomická teorie se zabývá chováním ekonomických subjektů a proto se neumí zabývat zeměmi a kontinenty.

Konkurují si subjekty na trhu, ne kontinenty

„Spotřebitelé, investoři, firmy jsou subjekty, které se chovají racionálně a proto je jejich chování předvídatelné a tím i systematicky analyzovatelné. Kontinenty se nechovají a ani se nijak chovat nemohou, protože nejsou subjektem v behaviorálním slova smyslu. Kontinenty si nekonkurují. Kontinenty nic nespotřebovávají, nic neinvestují a také nedělají inovace. Proto má smysl mluvit o konkurenceschopnosti jednotlivých firem v Evropě, ale nelze mluvit o konkurenceschopnosti Evropy. To neekonomové většinou málo chápou," řekl Klaus.

Klaus uvedl, že jeho dlouhotrvající zkušenost s komunistickým politickým, ekonomickým a sociálním systémem mu napověděla, že standardní výrobní faktory jako práce, kapitál, přírodní zdroje a technologie hrají zejména v dlouhém období jen velmi omezenou roli. Důležitá je podle něj kvalita ekonomického systému.

Význam Evropy klesá a bude klesat nadále

Klaus se domnívá, že už řadu desetiletí probíhající pokles významu a důležitosti Evropy ve světě bude dále pokračovat. V roce 1950 žilo v Evropě 22 procent obyvatel světa. V roce 2000 to bylo už jen 12 procent a na základě demografických předpovědí se zdá, že to v roce 2050 bude pouhých sedm procent.

„To je obrovská změna. V minulosti byla Evropa schopna na změny tohoto typu reagovat pomocí svého kvalitního ekonomického systému založeného na svobodném trhu, na vládě práva, na garantovaných vlastnických právech a stejně tak pomocí svého liberálního politického systému, který vycházel z individualismu, svobody, demokracie, otevřenosti a - vzhledem k evropské diverzitě - z velmi produktivní systémové konkurence," míní Klaus.

Evropané leniví

„To ale přestává platit. Evropané v současnosti preferují volný čas před pracovním výkonem, spokojenost s již jednou dosaženým před přijímáním rizika, státní paternalismus před působením trhu, kolektivismus před individualismem. Již dvě století se bránili riziku daleko více než Američané, ale tento rozdíl narůstá. I svoboda má v Evropě velmi nízkou prioritu," doplnil Klaus.

V centru toho všeho je podle Klause koncept sociálně-tržního hospodářství, který je jedním z hlavních pilířů takzvaného evropeismu.

Co je evropeismus

„Klíčovými prvky této evropské metaideologie jsou postdemokracie, v níž supranacionální instituce vytlačují staré dobré demokratické instituce suverénních států, podpora nejrůznějších ´ismů´ jako je multikulturalismus, feminismus, environmentalismus, homosexualismus, NGOismus, apolitická politika a nedůvěra ve spontánní vývoj věcí," definoval evropeismus jeho hlavní evroopský kritik.

„Chtějí ovládat, plánovat, regulovat a řídit všechny z nás, protože jen oni vědí, co je správné. Jsou přesvědčeni, že racionalistický ´společenský projekt´ je vždy lepší než neplánovaný výsledek jednání svobodných jednotlivců. Podle této ideologie trh představuje primárně anarchii a stát je tu proto, aby ji korigoval," dodal Klaus.

Evropané opuští kapitalismus

Dnešní Evropané podle Klause nemají zájem o kapitalismus a tržní ekonomiku a nechápou, že jejich chování podrývá právě ty instituce, které byly předpokladem jejich minulých úspěchů.

„Evropa v mnoha ohledech spí. Její role a váha ve světě bude dále klesat a může se stát, že pro zbytek světa přestane být Evropa zajímavou - zajímavá bude jenom pro nás, kteří v ní žijeme," míní prezident.

V USA jsou na tom lépe, ale Obama omezuje volný trh

Budoucnost Spojených států podle Klause vypadá o něco lépe. Svoboda je tam i nadále váženou hodnotou a evropská letargie tam ještě není tak hluboko zakořeněna. Přesto tam semínka nedůvěry v trh a v osobní zodpovědnost začínají podle něj nebezpečně klíčit. Je to podle něj mimo jiné ovlivněno přijímáním diktátu politické korektnosti, nárůstem sociálně inženýrské mentality a doktrínou environmentalismu a alarmismu globálního oteplování.

„Obamova administrativa se výrazně liší od všech předcházejících administrativ, včetně té clintonovské. Způsob, jakým byla řešena současná finanční a hospodářská krize, je alarmující. Stejně nebezpečné jsou reforma systému zdravotní péče a zneužití problematiky potenciálních klimatických změn k potlačení trhu," zkritizoval Klaus současného prezidenta USA.

Země BRIC jsou ekonomicky svobodnější

Naopak v zemích jako Brazílie, Rusko, Indie, Čína (BRIC) se rozvíjí více ekonomická svoboda, i když na úkor svobody politické. I když předpoklá, že i v těchto zemích bude v průběhu času poptávka po demokracii  narůstat.

Související:
Podle Klause může za řeckou krizi euro

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…