Stropnický a Liška: Nám koalice zlomila vaz, „véčka" to ale mají jinak

03.07.2010 12:59

Věci veřejné mají program plný nesmyslů, ale také čtyřiadvacet poslanců, díky nimž případně nemusí po působení ve vládě ve sněmovně skončit, hodnotí nováčky představitelé Strany zelených.

Stropnický a Liška: Nám koalice zlomila vaz, „véčka" to ale mají jinak

Když před čtyřmi roky vyjednávala Strana zelených své místo v koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS), byl vůdce stranické opozice Matěj Stropnický proti. Dodnes si myslí, že vládní angažmá zlomilo sněmovním nováčkům vaz.

Namísto zelených se do Parlamentu letos dostaly TOP 09 a Věci veřejné, i ty chtějí po další čtyři roky vládnout po boku ODS. Stropnický k „véčkům", které vedou politici bez parlamentní zkušenosti říká: Přijdou o část voličů, ale nepadnou. Pokud dodrží koaliční program.

„Působení ve vládě zapříčiní odliv voličů, které strana přebrala sociální demokracii, podobně jako se to tehdy povedlo zeleným," zamyslel se v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Stropnický.

Zásadní rozdíl mezi zelenými a véčkaři podle něj tkví v získaných mandátech. „Topolánkova vláda se opírala spíše o hlasy přeběhlíků než o hlasy Strany zelených. Kdežto ta nynější má mnohem silnější většinu a přitom se bude muset opírat o hlasy všech svých poslanců," myslí si někdejší „zelený rebel". A pokračuje: „My jsme vlastně vyměnili tu řadu křesel ve vládě za náš program."

Věci veřejné totiž dostaly do sněmovny čtyřiadvacet lidí, zelení před čtyřmi roky pouze šest.

Liška: Véčka plná nesmyslů

Současný šéf Strany zelených Ondřej Liška vidí situaci podobně, ovšem vůči véčkařům je navíc hodně kritický. V působení strany předsedy Radka Johna ve vládní koalici a zelených vidí i další rozdíly a „véčkům" přitom strhal celý volební program.

„Samozřejmě jim to může zlomit vaz," domnívá se Liška, podle kterého už dosavadní rokování o vládě ukázalo slabé stránky Věcí veřejných. „Během těch jednání vyšlo najevo, že Věci veřejné mají program plný nesmyslů. Proto nebudou v koaličním programu jejich požadavky, protože jsou prostě technicky nesplnitelné," opřel se pro ParlamentniListy.cz do johnovců šéf zelených.

Liška kromě toho navíc poukázal na vazby s podnikatelským sektorem, kde to véčkaři za spřízněnost s bezpečnostní agenturou ABL od médií i opozice několikrát schytali. „U ODS se to ví a u Věcí veřejných tedy už také. Otázkou je, jak se to během jejich vlády projeví," dodal Liška.

Patnáct ministrů předsedy vlády Petra Nečase (ODS), mezi nimi čtyři véčkaři, požádá sněmovnu o důvěru v první polovině srpna.

Související:
Zatupitelé mají odstoupit. Proč čekat, až je zavřou, zlobí se Stropnický
Liška odpověděl smajlíkem, Zelené povede do dalších voleb

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …