Letos benzín a nafta nezdraží. Už se stalo

05.07.2010 11:21

Vzestupnou křivku vykazovaly v posledních měsících ceny pohonných hmot. Podepsalo se na tom i zvýšení daní na začátku roku, připomíná iDNES.cz.

Letos benzín a nafta nezdraží. Už se stalo

Motoristé si v letošním roce museli při nákupech u čerpacích stanic sáhnout hlouběji do kapsy. Největší vliv na nárůst cen mělo zvýšení spotřebních daní a DPH, které v lednu zdražilo benzín i naftu o více než dvě koruny na litr během několika týdnů. Růst cen ropy na světových trzích pak byl příčinou už jen pozvolnějšího zvyšování cen.

Jednorázový vliv na růst cen mělo i zvýšení podílu biopaliv v benzínu i naftě, který od začátku minulého měsíce zdražil paliva o několik desetihaléřů. Podle iDNES.cz se však situace začíná obracet a podstatné nárůsty už by letos neměly přijít. Především proto, že už by se neměly projevit žádné jednorázové vlivy.

Další zvýšení spotřební daně a DPH by mohlo mít opačný efekt

Ty měly v minulosti zásadní dopad na ceny. Růst spotřební daně nebo DPH u benzínu a nafty je i přes současné snahy o snižování schodku státního rozpočtu nepravděpodobný. Zvýšení daní na začátku tohoto roku způsobilo pokles prodeje pohonných hmot na našem území, protože řidiči začali hromadně tankovat v zahraničí. Daňový efekt se tak může nakonec ukázat jako záporný a je tedy spíše pravděpodobná snaha o srovnání celkových daní z paliv na úroveň okolních zemí.

Také biopaliva to budou mít v budoucnu daleko těžší a k dalšímu navýšení jejich podílu v benzínu či naftě by nemuselo dojít ani v příštím roce, navíc červnovým zvýšením podílu plníme cíl EU i pro následující rok. Cena paliv na čerpacích stanicích by se tak v dalších měsících měla odvíjet hlavně od pohybů cen ropy na světových trzích. Letošního maxima dosáhly ceny na začátku května a poté nastal prudký propad. I přes červnovou korekci je klesající trend zřetelný a ceny se pohybují jen několik dolarů nad svými letošními minimy.

Pokles dolaru by ceny pohonných hmot měl stlačit dolů

Nízká cena ropy se však kvůli sílícímu americkému dolaru zatím příliš neprojevila. Vývoj kurzu amerického dolaru a české koruny je totiž pro pohyby cen na čerpacích stanicích hodně důležitý. Ropa se nakupuje na světových trzích v dolarech a jeho posilování prodražuje ropu pro české spotřebitele. V průběhu června se však situace začala obracet a růst americké měny byl několikanásobně nižší než v průběhu předchozích měsíců.

Protože je nynější globální ekonomický vývoj horší, než se ještě před několika měsíci zdálo, poroste poptávka po ropě pomaleji. Zmíněné faktory by měly působit na pokles či stagnaci cen ropy na světových trzích, což by se pozitivně projevilo také u pokladen čerpacích stanic v následujících týdnech a měsících.

Čtěte také:

Na změně zdanění pohonných hmot se již pracuje

Mach (SSO): Zrušení zvýhodnění biopaliv přinese až 5 mld. Kč 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…