Bavorsko bez kouře. Kuřákobijec Šťastný se referendu nebrání

05.07.2010 21:33

Referendum o zákazu kouření v Bavorsku by bral zdravotnický expert ODS Šťastný jako možný přístup k řešení této otázky, i když 101 přesvědčený poslanec by podle něj stačil.

Bavorsko bez kouře. Kuřákobijec Šťastný se referendu nebrání

Zatímco u nás vstoupila od 1. července v platnost novela protikuřáckého zákona, která paradoxně přináší pro kuřáky méně omezení, v sousedním Bavorsku se v nedělním referendu rozhodlo, že kouření v hostincích bude v této spolkové zemi zcela zakázáno. Vyslovilo se pro to 61 procent hlasujících Bavorů. Jedná se o nejpřísnější protikuřácké opatření v celém Německu, které začne platit už od 1. srpna.

Takový úspěch by mohl inspirovat i české politiky, kteří jsou svým tažením proti kouření známi, aby se po uzákonění referenda o něco podobného pokusili i u nás. „I to je možný přístup, i když 101 přesvědčených poslanců by stačilo," reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný na dotaz, zda by zkusil bojovat proti škodlivosti kouření tak, jak se to povedlo v Bavorsku.

Nový zákon by měl pomoci, aby lidé zbytečně neumírali

Nově vzniklá vláda bude pomýšlet na úplné zrušení kouření na veřejnosti. Největší zájem prosadit do koaliční smlouvy větu o maximální ochraně nekuřáků měly Věci veřejné a především jejich expert Martin Jan Stránský, který byl podobně jako Šťastný kandidátem na ministra zdravotnictví, jímž se ale nakonec stal Leoš Heger z TOP 09.

Stránský požaduje absolutní zákaz kouření v restauracích, výrazné zvýšení spotřební daně u cigaret nebo úplný zákaz kouření na dětských hřištích. Nový zákon musí být podle něj doladěn tak, aby tu lidé zbytečně neumírali. Jednoduché to ale bojovníci proti kouření mít nebudou. Hrozit jim bude pravděpodobné veto od Senátu, případně od prezidenta.

Zákaz kouřit v restauracích by vytočil i nekuřáka Jakla

Pro schválení zákona proto bude třeba přesvědčit nejméně 101 poslance, aby bylo možné případné veto přehlasovat. A to nebude snadný úkol. „Sněmovna je v novém složení, hlasy je třeba znovu hledat," uvědomuje si Šťastný, který chce nejdříve zjistit, jestli bude mít jeho návrh mezi poslanci dostatečnou podporu.

Diskuse o možném zákazu kouření vzbuzují velké emoce. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl tvrdí, že zákazy kouření v soukromých restaurací nemají co do činění s ochranou kuřáků. „Může jít mnich na striptýz a dožadovat se ochrany před pohledem na hanbaté dívky? Nebo alergik do skleníku a požadovat likvidaci všech květu?" uvedl Jakl nedávno pro ParlamentníListy.cz. Ač sám nekuřák, v případě schválení takového zákona by na protest začal kouřit.

Čtěte také:

Jakl začne na protest kouřit, pokud se uzákoní zákaz v hospodách  

Zákaz kouření? Ministr zdravotnictví nesouhlasí 

Vládní trojkoalice chce maximálně chránit nekuřáky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…