Pro cizince je získání občanství v Česku fuška. V zemích EU největší

06.07.2010 16:30

Cizince s otevřenou náručí nevítají. To platí pro Česko i Slovensko, které v rámci EU udělují občanství lidem z třetích zemí vůbec nejméně, informují lidovky.cz.

Pro cizince je získání občanství v Česku fuška. V zemích EU největší

Data Evropského statistického úřadu ukazují Česko jako stát, kde jsou úřady na udělování občanství lidem ze třetích zemí hodně opatrní. Podle zveřejněných údajů připadlo na tisícovku obyvatel v Česku a stejně tak i na Slovensku za předminulý rok 0,1 občanství, které se podařilo nějakému cizinci pocházejícímu ze zemí mimo EU získat.

Tento podíl výrazně zaostává za průměrem Evropské unie. V 27 členských státech připadlo podle zjištění Eurostatu na 1000 lidí 1,4 přidělených občanství. V půlmiliardové Evropské unii, která je i vyhledávaným cílem ilegálních přistěhovalců, získalo občanství předloni 696 tisíc žadatelů, což je zhruba o 13 tisíc méně než v předchozím roce.

Třetinu občanství udělili v Česku Ukrajincům

Z uchazečů bývají nejúspěšnější lidé z Maroka (64 tisíc), Turecka (50 tisíc) a Ekvádoru (27 tisíc). Nejvíce občanství k počtu vlastních obyvatel udělovalo cizincům z třetích zemí Švédsko, kde na 1000 obyvatel připadlo 3,3 přidělených občanství. Absolutním číslům vévodí Francie, která kladně vyřídila 137 tisíc žádostí, následuje Velká Británie (129 tisíc) a Německo (94 tisíc).

Ve sledovaném roce 2008 pocházelo 29 procent nových občanů EU z Afriky, z evropských nečlenských zemí EU bylo 22 procent, z Asie 19 procent a ze Severní či Jižní Ameriky 17 procent. V ČR bylo předloni uděleno 1200 občanství, zatímco o rok dříve to bylo 2370. Největší skupinu úspěšných žadatelů tvořili Ukrajinci (33 procent), na druhém místě byli lidé z Kazachstánu (10,1 procenta) a Slováci (9,6 procenta).

Čtěte také:

Cizinci ze zemí mimo EU nebudou dostávat pracovní povolení 

Cizinci nepodvádějí, jen využívají mezeru v zákoně, tvrdí Husák 

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…