Od vyjednávačů šlo vůči Havránkové o teror. D11 čeká na Bártu

08.07.2010 16:20

Nervové zhroucení farmářky Havránkové stálo za odložením podpisu smlouvy, která měla konečně vyřešit dostavbu dálnice D11, informuje Deník.

Od vyjednávačů šlo vůči Havránkové o teror. D11 čeká na Bártu

Šestnáct let už se vleče spor, který brání dokončení posledního úseku dálnice D11. Když už se zdálo, že vláda Jana Fischera kauzu konečně uzavře, majitelka předmětných pozemků Ludmila Havránková onemocněla a z podpisu dohody sešlo. Farmářka už dva týdny nekomunikuje a prý to bude trvat ještě několik dalších týdnů.

„Farmářka se nervově zhroutila, léčba potrvá několik dalších týdnů," řekl Deníku zdroj z blízkého okolí farmářky, který si nepřál být jmenován. „Ten nátlak, teror ze strany vyjednavačů na ni byl hrozný," dodal zdroj. V den plánovaného podpisu dohody 24. června Ludmila Havránková onemocněla a vzkázala, že musí k lékaři, a úplně přestala komunikovat. Od té doby je v domácím léčení. Nebere telefony, zprávy o ní nemá ani její právní zástupce Pavel Černohous.

Nemocná farmářka odmítla přijmout notáře se smlouvami

„Náhradní termín podpisu smluv, k jehož stanovení nás vyzvala vláda, dáme vědět, až to stav farmářky dovolí," uvedl Černohous. Několik týdnů potrvá léčba Havránkové i podle dalšího zdroje Deníku. Vláda dokonce navrhla, že je schopna poslat notáře se smlouvami za farmářkou, do Plačic u Hradce Králové. I to ale odmítla.

Vznikly ovšem také spekulace, že farmářka není nemocná, nýbrž že dohodu podepsat jednoduše nechce, ačkoliv s ní souhlasila, a hraje na zdržovanou. Stará vláda totiž po víkendu skončí. Nová vláda, v níž bude křeslo ministra dopravy zastávat Vít Bárta, může buď dát farmářce ještě dát čas na podpis dohody, nebo s ní začne jednat nanovo. Třetí možností je její vyvlastnění, vždyť s farmářkou se nepodařilo dohodnout už několika předcházejícím vládám.

Dálnice končí v polích těsně před dotčenými pozemky

V létě roku 2012 tak dálnice do Hradce Králové hotová kvůli současnému zdržení a výměně vlády určitě nebude. Případné vyvlastňování farmářky navíc protáhne zahájení stavby kvůli soudním sporům o další měsíce, ne-li roky. Celý spor se vleče již 16 let, dálnice kvůli tomu končí v polích těsně před pozemky Havránkové a auta z ní provizorně sjíždějí po okolních okreskách.

Čtěte také:

Statkářka Havránková ustoupila vládě 

Havránková smlouvy o pozemcích k D11 dnes nepodpíše 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…