Špidla: ČSSD je v izolaci a bez důvěry. Do 50 let může úplně zmizet

09.07.2010 4:23

Sociální demokracie podle místopředsedy Strany evropských socialistů (PES) Vladimíra Špidly ztrácí "jakoukoli důvěryhodnost", protože hájí status quo a nemá představu budoucnosti.

Špidla: ČSSD je v izolaci a bez důvěry. Do 50 let může úplně zmizet

Podle bývalého eurokomisaře a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly se svět rychle mění a všichni vědí, že hájit nynější stav není racionální strategie. Sociální demokracie se proto dostává do izolace. Bývalý lídr se tak vyjádřil na víkendovém semináři "ČSSD po parlamentních volbách 2010". Část jeho příspěvku je přístupný na webových stránkách ČSSD.

Pokud sociální demokracie z izolace nevystoupí, pak jí Špidla dává zhruba 50 let, než zcela zmizí. Soudí, že pak zanikne stejně jako lidová strana. 

Že se ČSSD dostala do izolace ve společnosti, podle Špidly signalizuje výsledek posledních parlamentních voleb. Sociální demokraté se nyní musí rozhodnout, zda z této izolace vystoupí, nebo v ní zůstanou. Podotkl s odkazem na podklady KSČM, že komunisté se rozhodli, že v izolaci zůstanou. Čekají na to, až přijde revoluce, která začne sice pokojně, avšak ozbrojenou formu nevylučují. Čekají jako na mesiáše, uvedl. 

Napoleonská strategie byla chyba

Zásadní chybou ČSSD v politické praxi a ve volební kampani podle Špidly bylo, že používala napoleonskou strategii generální bitvy, to znamená, že chtěla obrovským úsilím rozhodnout politické střetnutí. "Náš cíl byl vyhrát aritmeticky a měli jsme dojem, že tím získáme vliv," uvedl Špidla. Nakonec se podle něj ale stalo, že ODS sice "ze všech hledisek prohrála", ale co se týče vlivu, tak zvítězila, protože to bude ona, kdo bude v příštích letech ovlivňovat budoucnost společnosti. 

"Musím říct, že v současném momentě je ohrožen projekt solidární společnosti, protože lidi akceptovali, že je třeba být šťastný na hromadě mrtvol, že mám-li vyniknout, tak musím na někoho šlápnout," uvedl Špidla, který za ČSSD na podzim kandiduje do Senátu . "A to (lidé) akceptovali jako princip," dodal. 


Čtěte také:


Foto:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…