Jandák na dovolené: Dočtu Marxe. Sekání zahrady nechám manželce

10.07.2010 20:13

Úspěšní politici zamíří v létě do práce, zatímco ti druzí si klidně mohou jet odpočívat. I tak by se dalo interpretoval poselství květnových voleb ve světle začínajících dovolených.

Jandák na dovolené: Dočtu Marxe. Sekání zahrady nechám manželce

Letní měsíce prožijí čeští politici hodně odlišně. Špičky koaličních stran mají plnou hlavu svých nových funkcí a někteří z nich si tak budou muset nechat zajít chuť na jakékoli byť sebekratší lenošení. V tomto směru na tom bude zcela nejhůř místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se po necelém roce a čtvrt vrací do vedení resortu financí.

„Pro ministra financí je vrcholná sezona do 30. září. Do té doby musí odevzdat rozpočet na příští rok, takže žádná dovolená pro mě nepřichází v úvahu," říká Kalousek pro ParlamentníListy.cz. „Jestli budu mít dovolenou, tak nejspíš jen pár dnů v říjnu. Ale kam pojedu, nebo co budu dělat, na to teď neumím odpovědět, protože to sám nevím," dodává předpokládaný tahoun chystaných reforem.

Předsedkyně sněmovny myslí na Krakov nebo na jezero

Jeho stranický šéf Karel Schwarzenberg by na tom mohl být přece jen o něco lépe. Ale protože netuší, kdy si volno bude moci dopřát, tak žádné velkolepé plány nespřádá. „Odpočívat budu v lesích. Jednak v jižních Čechách kolem Orlíku a pak také ve Štýrsku," svěřuje se staronový šéf české diplomacie pro ParlamentníListy.cz.

Také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová počítá jen s krátkou dovolenou, brala by i týden. „Pokud by to vyšlo, tak mám připravené dvě varianty. Tou první je cesta do polského Krakova. Slyšela jsem, že to je moc pěkné město a ještě jsem se tam nikdy nedostala," přiznává. Pokud by ale v té době měli volná místa v penzionu u Gardského jezera, zamířila by na sever Itálie mezi Alpy a Pádskou nížinu.

Kočí by ráda jezdila v Jizerských horách na kole

Na nějaké delší volno si může nechat zajít chuť i nejmladší členka vyjednávací „K9" Kristýna Kočí. „Vůbec nevím, jestli nějakou dovolenou budu mít. Pořád jsme řešili záležitosti na ´K9´ a já neměla čas o tom přemýšlet," svěřuje se pro ParlamentníListy.cz předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných. „Ale alespoň krátkou dovolenou bych si dopřát měla. Ráda bych vyrazila k nám do Jizerských hor na chalupu a třeba týden si to tam užila. Hlavně bych asi jezdila na kole," přeje si Kočí.

To politiky sociální demokracie břímě vládních a prestižních parlamentních funkcí tohle léto určitě tížit nebude. Platí to i pro bývalého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. „Budu doma na Moravě v Rohatci u Hodonína. Čekají mě opravy domku a budu pracovat i na zahradě. No a odpočinout bych si chtěl u vody, taky na kole a rád bych vyrazil i na výlet do Beskyd," předpokládá místopředseda ČSSD, že si po dlouhé době užije skoro měsíční volno.

Sekání zahrady a houbaření nechá Jandák na manželce

Žádný aktivní pohyb, ale zato dostatek duševní potravy si pro letní odpočinek naplánoval bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák. „Budu doma v jižních Čechách přemýšlet o zásadních věcech a takové drobnosti, jako je sekání zahrady nebo houbaření, nechám na manželce," říká pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Duševní potravu mu obstará nejen nový román Dicka Francise, ale především Marxův Kapitál. „Nikdy jsem ho nedočetl, tak se na to chystám. On už v roce 1871 napsal v Timesech, že Čína bude jednou taková velmoc, které nebude stačit ani celá Evropa. Vůbec se nedivím, že ho Němci řadí k nejvýznamnějším velikánům své historie," dodává na závěr.

Čtěte také:


Foto: Radek Kraus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…