Opoziční strany daly k soudu rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů

11.07.2010 18:52

Pět stran - Strana zelených, ČSSD, lidovci, SNK ED a Věci veřejné - podalo v pátek stížnost proti novému rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. To prosadilo pražské zastupitelstvo díky hlasům z ODS. Stížnost byla podána k Nejvyššímu správnímu soudu, informovala Strana zelených ČTK.

Opoziční strany daly k soudu rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů

V minulých volbách se v hlavním městě volilo jen v jednom obvodu. V příštích volbách jich bude sedm. Tím by ODS podle kritiků mohla získat více hlasů. Podle zastupitele zelených Ondřeje Mirovského chce ODS tímto krokem oslabit strany, které patří ke kritikům současného vedení města.

Volební inženýři z ODS

Ondřej Liška, předseda zelených, věří, že soud zruší „rozparcelování" Prahy. „Pak by se v Praze i letos volilo podle osvědčeného systému jediného volebního obvodu. Soud by měl o stížnosti rozhodnout do 30 dnů, takže termín voleb není ohrožen," myslí si Liška.

O změně volebních obvodů se rozhodlo v polovině června. Proti se ostře ohradily všechny opoziční strany. Podle nich je to volební inženýrství, které poškodí malé strany, protože pro získání jednoho zastupitele bude potřeba vyšší počet hlasů.

Představitelé ODS tvrdí, že změna zpřehlední pro voliče kandidátky, na kterých už nebudou všichni kandidáti, ale pouze devítka z nich.

Malé strany ztratí křesla

„Pokud bychom podle dnes navrhovaného systému přepočítali výsledky komunálních voleb konaných v roce 2006, dostali bychom zcela jiné složení Zastupitelstva hl. m. Prahy. ODS by získala o dva zastupitele více, a obsadila by tak téměř 70 procent křesel proti současným 60 procentům," vysvětluje Ivana Cabrnochová ze Strany zelených.

Zelení a komunisté by podle ní přišli o dva mandáty, sociální demokraté o jeden. SNK-ED by nezískala žádného zastupitele.

„Taková je síla volební matematiky v podání pražské ODS," prohlásila Cabrnochová.

 Související:

Komunální volby v Praze? Zasvětíme vás 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…