Knížete vykradli za milion. Policie mlčí, majitel je v klidu

12.07.2010 12:37

Velké tajnosti dělá jihočeská policie s vyšetřováním vykradeného zámku Orlík. Zloději si z něj letos v dubnu odnesli starožitnosti za více než milion korun. Jeho majitele, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, nechala tehdy událost téměř ledově klidným.

Knížete vykradli za milion. Policie mlčí, majitel je v klidu

Policie případ začala vyšetřovat jako trestný čin krádeže vloupáním. Nyní je ale tajemná jak hrad v Karpatech. Přitom hned po krádeži byli policisté poměrně sdílní. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se nebudeme k případu zatím vyjadřovat. Prověřování všech skutečností pokračuje," řekla mluvčí policie Kamila Ingrišová.

Předseda TOP 09 a budoucí ministr zahraničí si ale extra vrásky z vykradení svého rodového sídla nedělal. „V této zemi zloději často navštěvují různé objekty, zámky. My jsme bohužel byli jedněmi z těch, kterých se to týká, ale věříme, že se to vyšetří," řekl tehdy Schwarzenberg. Na dotaz, jestli se pojede na Orlík aspoň podívat, odpověděl - co by tam dělal.

Kníže se nejel ani podívat

Jeho majetek, včetně polností, lesů a dalších objektů v jižních Čechách spravuje jeho syn Johan. Sám Schwarzenberg na Orlíku už několik let nežije.

Zloději vykradli zámek v noci. Dovnitř se měli dostat oknem a z místa činu uprchnout po vodě. „Není vyloučeno, že mohlo jít o krádež na objednávku a vyloučen nemůže být samozřejmě ani pojistný podvod. Všechny verze se prověřují," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z kriminalistů.

Zloději vzali cennosti ze soukromé Schwarzenbergovy sbírky. Hlavně zbraně i jiné drobnosti. Vše zhruba za milion korun. Orlík je přitom jednou z nejlépe zabezpečených památek v Čechách. Přesto ho zloději překonali a stačily jim prý na to spolu s krádeží asi tři minuty.

„Ještě že někdo neukradl geniální myšlenky „jeho výsosti". To by byla strašná katastrofa," poznamenal tehdy lakonicky a v nadsázce jeden z kolegů-politiků Karla Schwarzenberga.

Sám kníže teď prý doufá, že pachatel či pachatelé budou co nejdříve dopadeni a nadále nebude nikdo jeho majetek drancovat.

Více: Schwarzenberg a John budou místopředsedy vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…