Povolební vývoj: Třetina Čechů spokojena, třetina ne

12.07.2010 14:20

Pro třicet procent Čechů znamená povolební vývoj obrat k lepšímu. Stejné množství lidí s ním ale nesouhlasí.

Povolební vývoj: Třetina Čechů spokojena, třetina ne

Měsíc po volbách je s vývojem politické situace spokojena třetina Čechů, další třetina je s vývojem nespokojená a zbytek váhá. Údaje vyplynuly z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Občané, kteří s vývojem politiky souhlasí, se rekrutují zejména z řad voličů stran vládní koalice. Naopak nespokojení jsou většinou buď voliči levice nebo ti, kteří k volebním urnám v květnu vůbec nepřišli.

K volbám chodí aktivci

"Obecně platí, že lidé, kteří chodí k volbám, jsou aktivní a mají vůli něco změnit, jsou se situací spokojenější než ti, kteří jsou pasivní," potvrzuje STEM ve své zprávě k provedenému průzkumu. 

V předvolební skepsi se podle ní rozdíly mezi aktivnějšími a pasivnějšími občany stíraly, po nich jsou však zřetelně patrné. "Mezi voliči převažuje mírně názor, že věci jdou správným směrem. Mezi lidmi, kteří v květnu nevolili, je opět nejčastější rezignace a skepse převažuje nad nadějí," konstatoval STEM.

Obrat oproti květnu

Oproti průzkumu, který agentura provedla v květnu, se ale situace výrazně zlepšila. Tehdy totiž ve správný směr české politiky věřilo pouhých 15 procent respondentů.

Aktuální průzkum prováděl STEM ve dnech 17. - 25. června mezi 1559 respondenty staršími 18 let.

Vítězná pravice

Květnové volby skončily těsným vítězstvím ČSSD, která získala 22,09 procent hlasů. Druhá ODS získala 20,22 procent, následovala ji TOP 09 se 16,71 procenty a KSČM s 11, 27 procenty. Poslední stranou, která přesáhla pětiprocentní hranici a dostala se do Poslanecké sněmovny, byly Věci veřejné, jež získaly 10,88 procent hlasů.

Koaliční středopravicovou vládu vytvoří strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné, které by v pondělí večer měly podepsat společnou koaliční smlouvu.  

Více čtěte:

STEM je zaujaté, stěžuje si ODS

reklama

autor: jas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…