Komentátor radí Johnovi, proč vyhodit Komorouse

13.07.2010 12:31

Ohlašovaný první krok nového ministra vnitra Johna má své zastánce. Podle komentátora MF Dnes Martina Komárka jsou pro plánované odvolání prvního náměstka Komorouse dva důvody. Jednak politický a jednak ten, že do funkce jmenován být neměl.

Komentátor radí Johnovi, proč vyhodit Komorouse

Komentář MF Dnes připomíná, že se svého času při odchodu Jiřího Komorouse z místa šéfa protidrogové centrály shodli i jeho ideoví protivníci, že je to škoda. Podle všech to byl dobrý, zapálený a nezkorumpovaný policista. I podle těch, jimž jeho nekompromisní postoj i k lehkým drogám připadal jako čirý fanatismus.

Komorousovo chystané odvolání si ale nelze vysvětlovat jako ukázku Johnova amatérismu. První důvod pro tento krok je politický. Koaliční smlouva je koňský handl a místo prvního náměstka si nepochybně vymínila některá z vládních stran. Už z tohoto důvodu by měl Komorous odejít spolu se svým šéfem Pecinou.

Komorous posloužil Pecinovi jako vývěsní štít

Druhý důvod je věcný a jistě diskutabilní. Podle MF Dnes totiž Komorous nikdy náměstkem ministra být neměl. Nejde jen o to, že ho do křesla vytáhl Martin Pecina. Ten správně odhadl, že boj proti extremismu přitahuje. Ne že by neměl skutečné úspěchy. Ve skutečnosti mu ale šlo zejména o to, aby vytvořil legendu o sobě jako o nekompromisním bojovníku proti zlu.

Do tohoto obrazu se mu hodil Jiří Komorous. Mezi „zastánci pořádku" má tu nejlepší pověst. Ale má být vysokým úředníkem, náměstkem ministra jurodivý romantik, byť možná ušlechtilý? Samozřejmě není nic horšího než tupý, navíc úplatný policajt, který se vyhýbá práci, kde může. Pilný a pro mravnost horující Komorous je prý pravým opakem takového tvora. Jenže přílišná horlivost v úřadě je jen o málo lepší než lenost.

Okázalý boj proti zlu působí až podezřele

Boj proti zlu je totiž dle Komárka věc málo okázalá. Když se jím někdo příliš holedbá, působí poněkud podezřele. Radek John má také sklon k pózám, ale jsou to pózy zcela jiného typu. Pózy, které popularizují člověka, jenž vždy šel za svým cílem, jímž je osobní spokojenost, a jen tak mimochodem vytvářel občas i velice obstojné věci. Člověk takového typu se přes nezkušenost na místo úředníka v dnešním pragmatickém světě hodí víc než někdo, kdo takzvaně plane pro dobrou věc.

Čtěte také:

Johna uvítá Komorous, Pecina jako jediný nepředá úřad 

Lidé Johna na vnitru nechtějí, ukázal průzkum 

Foto: ceskenoviny.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …