Manažeři ČSA nedostanou ani halíř. Tak pravil Kalousek

14.07.2010 20:31

Millionové bonusy pro bývalé vedení Českých aerolinií jsou ztracený manažérský sen. Loňská ztráta byla příliš velká. Informaci přinesl jako server iDnes.cz.

Manažeři ČSA nedostanou ani halíř. Tak pravil Kalousek

Rok 2009. Jeden velký mínus

Původně se předpokládalo, že České aerolinie budou svému vedení vyplatit milionové bonusy. Stačilo jen to, aby ztráta byla o něco menší, aerolinky by platit musely.  Pod bývalém vedením Radomíra Lašáka se však čeký letecký dopravce propadl do největší ztráty v historii.

"Je to jednoduché, nedostanou nic," řekl serveru ministr financí (MF) Miroslav Kalousek.

Podle Tomáše Uvíry, šéfa odboru správy majetku ministerstva financí (MF) nejde o rozhodnutí MF, ale "zkrouhnutí odměn" vyplynulo ze smluv, jejichž součástí byl i motivační program pro vedení ČSA.

"V principu se počítalo od roku 2006 jaký přínos management měl pro ČSA, sčítaly se plusy a mínusy. Za ty předchozí roky plusy převažovaly, bohužel loňský rok byl tak velký minus, že umazal ta veškerá pozitiva, která před rokem 2009 ve společnosti byly," řekl Uvíra v České televizi. 

Směli ztratit maximálně jednu miliardu. Přišli však skoro o čtyři

Podle Uvíry byla ztráta, která za minulý rok vyšplhala na 3,7 miliardy korun, prostě příliš velká. Aby se mohlo manažérům něco vyplatit, musela by být významně nižší.

"Není to méně o stovky milionů korun, ale spíše o miliardy," uvedl s tím, že kdyby ztráta byla kolem miliardy, tak by nějaká odměna manažerům byla vyplacena.

Na bonusy přitom mohlo původně dosáhnout zhruba čtyřicet lidí. Nejen představenstvo, ale i další vyšší management.

"Bylo by naprosto nepřijatelné, kdyby dostali nějaké odměny za to, do jakého stavu firmu dovedli. Jinak by to byl výsměch," řekl iDnesu šéf odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar.

Ve hře bylo 120 milionů

Lašákův tým měl podle původních propočtu ke konci loňského roku dostat bonusy až 120 milionů korun a 12měsíční odstupné.

Po neuskutečněné privatizaci vyměnil stát Lašákovo vedení v ČSA loni na podzim. Na Lašákovo místo přišel ředitel letiště Ruzyně Miroslav Dvořák.

Pod Dvořákovým vedením se nyní uskutečňuje restrukturalizace. Ta mimo jiné spočívá ve zmenšení flotily a soustředění se pouze na ziskové linky.

V letošním prvním čtvrtletí firma vykázala ztrátu 134 milionů korun. Je to o téměř 1,2 miliardy lepší výsledek než před rokem.

I

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …