Bárta zastavil drahám dluhopisy, těm je to jedno

15.07.2010 9:04

České dráhy si plánovaly vydání dluhopisů za sedm a půl miliardy korun, za které chtěly nakoupit nové vlaky. Hned první den po svém nástupu ale ministr dopravy Bárta tento krok zpochybnil, informuje MF DNES.

Bárta zastavil drahám dluhopisy, těm je to jedno

Státem vlastněné České dráhy se chystaly vydat dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur (přes 7,5 miliardy korun) a výnos z nich využít na nákup nových vlaků. „Do doby, než se detailněji seznámím s možnostmi financování drah, jsem požádal o jejich pozastavení. Lze se totiž domnívat, že státní obligace by byly levnější než samotné dluhopisy drah," rozhodl hned první den v úřadu nový ministr dopravy Vít Bárta.

Podle šéfa resortu sice může dopravce pokračovat v přípravě dluhopisů, nesmí ovšem dělat „nezvratné kroky". Vydání dluhopisů už schválila letos v květnu dozorčí rada drah a také jejich řídicí výbor. Proti vydání dluhopisů se už dříve postavilo ministerstvo financí. To však nemůže tento proces nijak ovlivnit. „Potřebujeme čas pro toto zásadní koncepční rozhodnutí," vysvětlil pro MF DNES důvod svého počínání Bárta.

Akce proti vydání dluhopisů může souviset s odvoláním Bazaly

Ve vedení Českých drah krok ministra zatím žádné obavy nevyvolal. O emisi se totiž neuvažovaly v horizontu příštích týdnů. „Pozastavení dluhopisů nám nečiní v současnosti žádné problémy, protože jsme plánovali jejich vydání až koncem roku," objasňuje šéf drah Petr Žaluda, proč toto Bártovo rozhodnutí dopravce netrápí.

Skutečnost, že k takovému kroku Bárta přistoupil hned první den ve funkci, vyvolává spekulace, že k němu byl instruován. Podle některých zdrojů z drah může být zkomplikování vydání obligací mstou za odvolání šéfa ČD Cargo Josefa Bazaly, který se netají dobrými vztahy s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Čtěte také:

Monopol Českých drah končí, přeje si to Bárta 

Bárta povolává věrné. Náměstkem bude muž z ABL 

reklama

autor: jih

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…