Soud by měl rozhodnout v kauze Diag Human o rozhodci

15.07.2010 11:09

Nejvyšší soud by měl během čtvrtka rozhodnout o tom, jestli byl Petr Kužel jmenovaný arbitrem v miliardovém sporu firmy Diag Human a českého státu v souladu se zákonem.

Soud by měl rozhodnout v kauze Diag Human o rozhodci

Diag Human tvrdí, že Obvodní soud pro Prahu 6 jmenoval Kužela třetím rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva už dřív vybraní rozhodci. Jenže problém je v tom, že se právě tito rozhodci - jeden jedovaný firmou Diag Human a druhý delegovaný do rozhodčího řízení státem - nedokázali dohodnout.

Dnešní verdikt soudu je důležitý pro další vývoj spletitého sporu. Rozhodci by totiž měli co nejdříve vyčíslit konečnou sumu, kterou by případně měl stát firmě Diag Human zaplatit jako odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plazmou.

Česká republika si pro přezkumné kolo arbitráže zvolila advokáta Milana Kindla, Diag Human švýcarského advokáta Damiana Della Ca. Ten ale z arbitráže později odstoupil.

"Pravým cílem tohoto kroku byla snaha zmařit jednání tohoto rozhodčího senátu, zajistit to, aby se toto jednání neuskutečnilo a samozřejmě taky zamezit případně tomu, aby bylo rozhodnuto," uvedl k tomu před časem náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr.

Diag Human vede s Českem kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou miliardovou arbitráž už řadu let. Původní rozhodčí nález z roku 2008 určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česká republika peníze platit odmítla, Diag Human naopak požadovala sumu zhruba o tři miliardy korun vyšší. Proto se obě strany sporu odvolaly y nyní tak probíhá přezkumné rozhodčí řízení.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…