Chytilová, Jirásková, Geislerová... Mají co říct k vládě

16.07.2010 12:14

Nová koaliční vláda vzbuzuje již od svého jmenování mnoho povyku. Zasedá v ní sice například bývalý scenárista a moderátor Radek John nebo exmajitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta, zato se mezi jejími 15 členy nenachází ani jedna žena.

Chytilová, Jirásková, Geislerová... Mají co říct k vládě

A právě patnácti zástupkyň veřejného života i šoubyznysu se zeptal deník Blesk na to, co si o ryze maskulinní vládě, která Česku bude zřejmě šéfovat v následujících čtyřech letech, myslí.

Některé z žen byly k Nečasově kabinetu shovívavé, jiné na něm nenechaly nit suchou. Jako třeba herečka Aňa Geislerová, která se kvůli nové vládě pěkně rozdurdila.

"Jsme "mimoňové" v Evropě. Je to katastrofální škoda, že nemáme ženy ve vládě. Je to ostuda," rozčílila se celebrita v Blesku.

A s vládou není spokojená ani legendární hlasatelka druhé poloviny dvacátého století Kamila Moučková.

Moučková: Ženská by měla být třeba na obraně

"Velice se kvůli tomu zlobím. Nějaká ženská by tam určitě být měla, to je úplně jasné," prohlásila rozhořčeně pro deník s tím, že ženy mají k mnoha resortům, jako je třeba obrana, mnohem citlivější vztah.

S Moučkovou souhlasila i pornoherečka Dolly Buster. "Ženy rozhodně patří do vlády a měly by tam být. Je škoda, že v české vládě chybí," posteskla si a dodala, že genderové rozložení kabinetu by mělo být zhruba půl na půl.

Shovívavějí ke složení kabinetu byla naopak třeba herečka Jiřina Jirásková anebo režisérka Věra Chytilová. "Jestli není v politice žádná schopná žena, která by mohla jít do vlády, tak se nedá nic dělat," podotkla s tím, že nemá cenu, aby v politice byla žena za každou cenu. Jirsáková si myslí, že rozhodují budou výsledky, které "tito pánové - ministři podají."

Vládu bez žen měl i kabinet Zemana

Kabinet Petra nečase je druhým v historii, ve kterém není jediná žena. Kabinet bez žen zasedal naposledy za premiéra Miloše Zemana před osmi lety. Nejvíce žen, čtyři, pak měla druhá vláda Mirka Topolánka. Jak se ale zdá, strany současné koalice toho ani příliš nelitují.

Například předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John ještě před jmenováním vlády naznačoval, že dámy se do vlády stejně příliš nehrnuly. "Odradila je asi nynější vyjednávání o jednotlivých programových bodech, která jsou náročná," řekl John tehdy v Radiožurnálu.

Více žen v politice? Byl to marketingový tah...

Proti tomu, že koalice stran ODS, TOP 09 a VV nedokázaly nominovat do vlády jedinou ženu, začátkem července ale protestovaly feministické organizace.

Podle Fóra 50 % uklidila trojkoalice své političky do sněmovny. "Vládní „pánský klub" je tak dokladem toho, že vyjádření Petra Nečase (ODS) o tom, že chce více žen ve vedoucích pozicích, bylo pouze marketingovým tahem na voliče," myslí si Michaela Appeltová ze sdružení Fórum 50%.


"Problém spočívá v neochotě tyto ženy aktivně vyhledávat a oslovovat," vysvětlila dále Appltová a  připomněla, že personální obsazení kabinetu je nefér vůči voličům, kteří v letošních volbách vykroužkovali do sněmovny hned čtrnáct žen.

Já jsem nabídku dostala, tvrdila Paeke

Samy adeptky na ministryně přitom hodnotí složení kabinetu, jako by se jich netýkalo. "Nestalo se vůbec nic," řekla ParlamentnímListům.cz k důvodům, proč feminizované Věci veřejné neprosadily do vlády ženu, místopředsedkyně Karolína Peake.

"Já jsem nabídku dostala. Mám dvě malé děti a nechci být politickou superstar a vylétnout na ministerstvo a pak jen padat dolů," vysvětlila dále Peake.

O tom si však Appltová myslí své: „Rozpadla se jedna z částí „identity" Věcí veřejných - ženy v politice," dodala s tím, že předsedové stran "uklidili" výrazné političky do sněmovny," a to jim stačilo.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…