Drábek si láme hlavu, jak vyzrát na nález Ústavního soudu

16.07.2010 10:59

Jedním z nejtvrdších oříšků, které bude muset rozlousknout nový ministr práce Drábek, je vyhovět nálezu Ústavního soudu o větší zásluhovosti přiznávaných penzí.

Drábek si láme hlavu, jak vyzrát na nález Ústavního soudu

Jednou z priorit, kterou bude muset nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek řešit, je úprava důchodů pro lidi s vyššími příjmy, kterou musí podle nálezu Ústavního soudu stihnout do září příštího roku. „Mám na to samozřejmě názor, ale v tuto chvíli se spíš seznamuji s tím, co se tu už připravilo. V pondělí bych chtěl na poradě vedení ty přípravy namířit jasným směrem," prozradil Drábek v rozhovoru pro Lidové noviny.

Ústavní soud vyhlásil, že mezi výškou platu a důchodem by měla být silnější vazba než dnes. Zatímco premiéru Petru Nečasovi by se zamlouvalo lépe vydělávajícím lidem penze zvednout, ministr financí Miroslav Kalousek by vyšším příjmovým skupinám snížil odvody na důchody díky nižším stropům na sociální pojištění.

Nelze lidem penze jen tak zvednout, miliardy na to nejsou

„Nemůžeme přijít s jednoduchým řešením a těm lidem jen prostě penze zvednout. Na zvyšování důchodů v této chvíli není v rozpočtu prostor. Nemáme těch několik desítek miliard, které bychom na vyšší důchody pro tyto lidi potřebovali," naznačuje šéf resortu, jakým směrem postupovat nemůže. Bude se také snažit, aby zvýšení penzí jedněch nemuselo být kompenzováno snížením důchodů druhých.

Za realistickou variantu pokládá Kalouskův návrh na snížení stropů na sociální pojištění až na trojnásobek průměrného platu. „Soud říká, že v důchodech je příliš mnoho solidarity a málo zásluh. Nižší stropy lidem s vyššími příjmy uleví od povinnosti platit, a tím bude penzijní systém více zásluhový," vysvětluje Drábek.

Ústavní soud možná pomůže jen novým důchodcům

Z jeho vyjádření vyplývá, že by se chtěl soustředit na důchody, které budou teprve přiznávány. Přitom Ústavní soud kritizoval slabou roli zásluh u nynějších penzistů. „To je věc právního výkladu. Dejte mi pár dní. Nechci se přít, ale Ústavní soud zrušil paragraf, podle něhož se přiznávají nové důchody," uvedl ministr pro Lidové noviny.

Čtěte také:

Ústavní soud zrušil část zákona o výpočtu důchodů 

Drábek: Vedu ministerstvo práce a sociálních věcí, nikoli věcí asociálních 

Drábek podal ruku odborům: Pojďme něco dělat s dávkami 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…