Komunálky: TOPka do každé vsi, Véčka si pomohou nestraníky

20.07.2010 7:54

V nadcházejících říjnových komunálních volbách přes čerstvé koaliční partnerství boj o hlasy voličů svedou i dva nováčci ve sněmovně. Jak Johnovy Věci veřejné, tak Schwarzenbergova TOP 09 zažily po parlamentních volbách raketový vzestup, který by rády korunovaly úspěchem v komunálních volbách.

Komunálky: TOPka do každé vsi, Véčka si pomohou nestraníky

Masivní povolební zájem o členství v červnu a červenci pozvolna ztrácí tempo a kupříkladu u VV se čekací lhůta na stranickou příslušnost z důvodu případného "příživnictví" protáhla až na jeden rok. Dokáží tak obě strany zaplnit místa na kandidátkách i v malých obcích, nebo mají zájem jen o větší bohatší města ?

TOPka, kam se podíváš

TOP 09 se může na rozdíl od Věcí veřejných opřít o širší základnu doplněnou o partnerské hnutí  Starostů a nezávislých, jehož doménou jsou právě obce s nižším počtem obyvatel. "V naprosté většině obcí kandidátky postavíme i s podporou Starostů," uvedl pro ParlamentníListy.cz stranický mluvčí Jan Jakob.

Volební manažer TOP 09 Ostrava Tomáš Stejskal sdělil redakci, že jeho kandidátky jsou složené povětšinou z členů TOP 09 a jen z malé části bezpartijních kandidátů, přičemž  na úrovni menších obcí očekává masivní podporu právě Starostů a nezávislých. Na úrovni bývalých okresních měst  se TOPce také daří obsazovat skoro výlučně členy strany. Jak například uvedla místopředsedkyně TOP 09  Pardubického kraje Vladislava Michalová, kandidátka v Chrudimi je zcela v režii straníků.  

Centrála Véček čeká. Kraje, okresy a obce už ne

Překvapení v podobě 24 poslaneckých mandátů a 4 ministerských křesel zaměstnává v současné době vedení strany Věci veřejné natolik, že s přípravou komunálek počkají podle tiskové mluvčí Petry Hrušové až do 10. srpna. Zdá se ale, že krajské, ani okresní organizace na rozdíl od centrály s přípravou neotálejí. Předseda okresní organizace VV Děčín Ota Dračka uvedl, že ve většině obcí mají už kandidátky zaplněné téměř výhradně vlastními členy a zbývající volná místa jdou na dračku.

Krajský tajemník VV Plzeňského kraje Lukáš Černý prozradil, že pilně pracují, ale poměr straníků a nestraníků na kandidátních listinách bude tak půl na půl.

O definitivním složení kandidátních listin pro komunální volby musí být jasno nejpozději 10.8.2010 v 16.00, což je podle volebního zákona 66 dnů před termínem voleb. Ty vyhlásil prezident republiky na dny 15.a 16 října.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …