Kraus: Česká televize? To je JZD. Mluvčí Šticha Krause nekomentuje

19.07.2010 11:04

Podle herce Jana Krause připomíná Česká televize komunistickou JZD s úzkou specializací na verbální mrvu. Mluvčí ČT Šticha nechce výroky "toho pána" komentovat. Podle Bobošíkové měl Kraus kritizovat ČT už před deseti lety.

Kraus: Česká televize? To je JZD. Mluvčí Šticha Krause nekomentuje

Podle všech posledních rozhovorů, které herec a moderátor Jan Kraus poskytl médiím, se dá usuzovat, že je velmi rozezlen na Českou televizi. V nejnovějším vydání časopisu Týden pak Kraus dává najevo, že mu v  pořadu Uvolněte se, prosím, vedení veřejnoprávního média hovořilo do výběru hostů a snížilo mu i honorář.

„Jednání s ředitelem panem Singerem na Primě bylo pro mě návratem do civilizace - mám na mysli především jejich způsob a styl. ČT na mně v tomhle ohledu působila poslední dobou spíš jako komunistické JZD s úzkou specializací na verbální mrvu," tvrdí například Kraus v rozhovoru Týdne. 

Přišly buzeračky a pak snížení honoráře

Moderátor ale upozorňuje, že ze začátku pořadu měl s pořadem Uvolněte se, prosím, volnou ruku. Dokonce si tam zval i některé politiky podle svého výběru. „Přišly ale známé buzeračky Lidových novin, Rady ČT a vedení toho využilo. Mně snížili honorář, sobě a zaměstnancům ale zvýšili platy o sedm procent. Odměna řediteli za takové počínání  - zvýšení fixních výdajů na úkor výroby - činí zhruba tolik, kolik by stála dekorace do mého pořadu, na kterou prý peníze nebyly," pronesl Kraus dále s tím, že snížení honoráře ale měl "naordinováno" jen on.

„Když třicetivteřinový spot v pětiminutovém reklamním předělu stojí 270 tisíc, tak je pozoruhodné, abych byl jediný v ČT, kdo je pro ně „nerentabilní", postěžoval si.

Jednání jsem opustil kvůli vulgaritám Fričové

Poprvé také promluvil k ředitelce programu Kateřině Fričové. Podle něj byla vždy u jeho jednání s generálním ředitelem Jiřím Janečkem.

„Mluvil jsem s ním za poslední dva roky jen jednou a jednání jsem opustil pro nepřekonatelný odpor k vulgaritám tehdejší programové ředitelky paní Kateřiny Fričové," řekl k tomu Kraus. Vysvětlil ale, že na něj Fričová nebyla přímo vulgární, ale jen dost jadrně, jak je zvyklá, reagovala v rámci diskuse o problému.

„Mně se z toho udělalo špatně, tak jsem se zvedl a odešel," uvedl. A pak mu prý honorář snížili o čtvrtinu.

Ten pán od nás odešel, takže se není bavit o čem...

Tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha se nechtěl k rozhovoru Jana Krause, který televizi přirovnal ke komunistickému JZD, jakkoliv vyjádřit. "K bývalým zaměstnancům se nijak nevyjadřujeme. Ten pán od nás odešel, takže není se k čemu vyjadřovat. A to ani v tom případě, kdyby řekl něco o fašistech," řekl Šticha pro ParlamentníListy.cz. 

Bývalá ředitelka zpravodajství České televize a nyní předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková se podivuje nad tím, že Jan Kraus "prohlédl" až nyní.

"Mrzí mne, že takto bystrý člověk, jako je Jan Kraus, neprohlédl už před deseti lety. Tehdy stál na straně těch, kteří se podíleli na honu na tehdejšího ředitele Jiřího Hodače a pomáhal tak k instalaci toho všeho, včetně nynějšího generálního ředitele Jiřího Janečka a zabetonování stavu v ČT. Mrzí mne, že mu klapky z očí spadly až teď," uvedla Bobošíková ParlamentnímListům.cz.

Neočekávám jinou kvalitu politiků

K politice v rozhovoru Kraus zmínil: "Vnímám politiku chladnokrevně. Už řadu let nepláču či nevřískám nad výsledky voleb. Chápu, že svými hlasy pro nové strany dali voliči najevo, že chtějí změnu. Ale neočekávám jinou kvalitu, než je celkový společenský kapitál země. "

„Topolánek si se mnou dohodl stejné, abych mu položil otázky, ale pak se už neozval. Na co bych se Topolánka zeptal? Ty otázky bych s dovolením položil jemu, ne vám," odvětil pak Kraus na otázku, proč se vlastně angažoval v knize rozhovorů s Jiřím Paroubkem. Prý by ale podobné rozhovory udělal s kýmkoliv.

Filipa bych se neměl na co ptát

„Z otázek bych vyjmul jen pana Filipa. Toho se celkem nemám na co ptát,"  dodal k tomu.

Na nějaké politické ambice ovšem on sám nemá vůbec pomyšlení. Ani na prezidenta by rozhodně nechtěl kandidovat. „Žiji v jiném světě kritérií a hodnot, ve kterém se funkce prezidenta vůbec neobjevuje. Tím nechci říct, že můj žebříček hodnot považuji za lepší. Stejně tak jsem nikdy nechtěl být třeba úředníkem, učitelem a podobně," dodal.

Foto: frekvence1.cz

Ćtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…