Klasnová si líbánky neužije, Bárta se drtí dopravu, vtipkuje Rath

19.07.2010 13:06

Stínový ministr zdravotnictví David Rath se podivuje nad profesemi členů Nečasovy vlády. Nejvíce pak paroduje exmajitele bezpečnostní agentury Víta Bártu, který se prý na svatební cestě musí 12 hodin doučovat problematiku dopravy. Respektuje ale ministra zdravotnictví Hegera, který je lékař a byl dobrým šéfem nemocnice.

Klasnová si líbánky neužije, Bárta se drtí dopravu, vtipkuje Rath

Středočeský hejtman  a poslanec ČSSD David Rath se před volbami příliš neukazoval. Nyní však na svém blogu zveřejnil ironický text o biografiích členů nové koaliční vlády.

"Nový kabinet je na světě. O vzdělanost národa se má starat profesí vězeňský psycholog. Dopravu má na starosti člověk, který ji, dle pana Johna, právě intenzivně 12 hodin denně studuje. Asi i během svatební cesty, což paní Klasnové nezávidím. Ale třeba si vedle znalostí z teologie rozšíří obzory i o problematiku železnice, což se jí může někdy hodit. Obraně šéfuje geolog, vnitru novinář, kultuře zubař," posmívá se vzdělání jednotlivých ministrů Rath, který je sám vystudovaný lékař a byl v Paroubkově kabinetu ministrem zdravotnictví.

S Hegerem jsem nelitoval

Překvapivě pak nekritizuje jakožto stínový ministr zdravotnictví svého kolegu z TOP 09 Leoše Hegera. "Ministr Heger je nejen lékař, ale byl i dobrým ředitelem velké nemocnice," chválí věčný kritik Rath novéha šéfa bílého resortu.

"Já osobně jsem se s ním potkal jako prezident komory a vždy se snažil domluvit. Už jako předseda LOK jsem musel ocenit, že v okamžiku našich diskusí o platech lékařů se ředitel Heger snažil naše představy splnit jako jeden z prvních ředitelů fakultních nemocnic. Lékaři ve FN Hradec Králové měli jedny z nejvyšších platů," píše na svém blogu na aktuálně.cz donedávna zlý muž ČSSD a velký kritik exministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka.

Ratk si však neodpustil jedno rýpnutí. Upozornil na Hegerovo lustrační osvědčení, že byl prý veden ve svazcích StB, ale byl komisí Jaroslava Bašty zproštěn obvinění. On jako ministr jej podržel v ředitelské funkci.

Milionový bonus

"Obhájil jsem jej ve funkci a nelitoval jsem. Doc. Heger totiž patřil mezi nejloajálnější a nejaktivnější ředitele fakultních nemocnic, které jsem řídil. Na poradách měl vždy ty nejlepší nápady a připomínky. Aktivně realizoval úspornou politiku ministerstva, kterou jsem byl nucen, díky velkému dluhu VZP, realizovat. Za své výsledky v čele nemocnice také ode mě, jako od ministra, získal jednu z nejvyšších odměn jdoucích až k jednomu milionu korun. Jako ministr jsem totiž zavedl bonusový a sankční řád, kdy ředitel nemocnice, který měl dobré hospodářské výsledky a dobrou kvalitu péče, mohl dostat až milion ročně," pochlubil se svou štědrostí exministr.

Podle Ratha je Rudolf Zajac, který připravoval pro TOP 09 zdravotnický program, extrémista, který chce vše ve zdravotnictví zprivatizovat, právě na rozdíl od současného ministra Hegera.

"Shodli jsme se, že systém se musí vyvíjet evolucí a opatrně, aby se víc nezkazilo, jako třeba za Julínka. Je pro mě proto téměř nepochopitelné a příjemné překvapení, že pravicově radikální TOP 09 instalovala Hegera do čela složitého resortu zdravotnictví," pochvaluje si Rath v textu nazvaném Bílá vrána.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…