Luxusní trafika pro Gandaloviče. Kníže nemá stejný metr

19.07.2010 14:07

Poslanec ODS Petr Gandalovič na místo v Nečasově vládě nedosáhl. Přesto nemusí být bývalý ústecký primátor a ministr zemědělství smutný. Podle všech dostupných informací dostane prestižní post velvyslance v USA.

Luxusní trafika pro Gandaloviče. Kníže nemá stejný metr

Trochu to vypadá, jako by někdo chtěl zkušeného a ambiciózního politika uchlácholit, že na něj nezbylo vládní křeslo. Prostě dostane trafiku, tak jako kdysi váleční vysloužilci. Pro bývalého místopředsedu ODS Petra Gandaloviče je připravena trafika z mramoru se zlacenými pulty.

Sám Gandalovič se ke svému případnému jménovaní do Washingtonu nechce vůbec vyjadřovat. „Já to vůbec nebudu komentovat," reagoval Gandalovič pro ParlamentníListy.cz. Odmítl odpovědět i na otázku, zda vůbec dostal na nabídku na post ambasadora. Udělal to však za něj ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Je to jedno ze jmen, o kterých se uvažuje," prohlásil šéf české diplomacie.

Možnou kandidaturu Gandaloviče nevyloučil ani první místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra, který je blízkým člověkem jak premiéra Nečase, tak knížete. "Myslím, že by byl vhodným kandidátem," řekl Vondra redakci, jenž sám tento post v minulosti zastával.

Je s podivem, že Schwarzenberg nepoužívá vždy stejný metr. Nominaci Vlastimila Tlustého na post velvyslance v Kazachstánu tvrdě zkritizoval. „Opravdu jsem velmi skeptický proti politickým jmenováním. Nevidím důvodu, aby se ministerstvo zahraničí a diplomatická služba stávaly odkladištěm vysloužilých politiků. Ať se ráči živiti normálním povoláním," řekl Schwarzenberg pro iDnes.cz. Tlustý se celou záležitostí nemíní zabývat. „Já to nijak nesleduji a po postu v diplomatických službách nijak neprahnu," sdělil redakci Tlustý.

Nečasova lež

Jmenování Gandaloviče by evidentně nebylo proti srsti ani premiérovi Petru Nečasovi. „Pan Gandalovič je zkušený diplomat, do aktivní politiky si vlastně jen tak odskočil z  diplomacie," sdělil šéf kabinetu. Nemá však úplně pravdu.

Bývalý středoškolský pedagog byl v roce 1990 zvolen poslancem tehdejšího Federálního shromáždění, od roku 92 působil jako náměstek ministra životního prostředí, později jako poradce ministra zahraničí, poté čtyři roky jako generální konzul v New Yorku.

Po návratu z USA byl v roce 2002 zvolen primátorem Ústí nad Labem. Poté působil jako ministr pro místní rozvoj a ministr zemědělství. V listopadu 2006 byl zvolen místopředsedou ODS, v prosinci 2008 funkci obhájil. Takto zřejmě vypadá podle Nečase odskočení z diplomacie do politiky.

Post za zásluhy

Značně odlišný názor na případné Gandalovičovo působení ve Washingtonu má místopředseda zahraničního výboru sněmovny a expert ČSSD na zahraniční politiku ČSSD Jan Hamáček.

„Místo velvyslance v USA je pro naši zem nejprestižnějším diplomatickým postem. Měl by tam být zkušený diplomat, který má bohaté dlouholeté zkušenosti z postu velvyslance. To pan Gandalovič určitě není, jeho jedinou zkušeností je post konzula v New Yorku a to nestačí. To, že jej pan Schwarzenberg prosazuje mi připadá značně podivné," řekl ParlamentnímListům.cz Hamáček, podle kterého se jedná hlavně o to, postarat se o zasloužilého politika ODS.

„Nechce se mi přímo říct, že jde o trafiku, ať si každý udělá úsudek. Ale pokud premiér tvrdí, že Gandalovič si do politiky odskočil z diplomacie, tak nevím. Je to primárně tuzemský politik," míní Hamáček.

Související:
Místo Kohouta zřejmě za oceán zamíří Gandalovič
Vysloužilí politici do diplomacie napatří, myslí si Schwarzenberg

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…