Véčkařům je bližší koaliční košile než kabát referenda

19.07.2010 15:12

Věci veřejné se nazývají stranou přímé demokracie. Přesto nepodpoří v Parlamentu návrh sociální demokracie na zavedení obecného referenda, informuje iDNES.cz.

Véčkařům je bližší koaliční košile než kabát referenda

Velice rychle se Věci veřejné vypořádaly s otázkou, zda podpořit návrh obecného referenda z dílny ČSSD, na němž samy původně tolik lpěly, nebo zda zůstat na stejné pozici s koaličními partnery, jimž se naopak všelidové hlasování nezamlouvá. „My jsme členy koalice a máme vyjednaný určitý kompromis, jak by měl vypadat vládní návrh na obecné referendum," prozradila šéfka ústavně-právního výboru Sněmovny Karolína Peake z Věcí veřejných postoj své strany.

Podobně jako Peake argumentuje i její kolega Viktor Paggio, který má ve Věcech veřejných na starost vnitrostranická referenda. „Podle koaliční smlouvy musíme podporovat vládní návrh," uvedl pro iDNES.cz Paggio. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se dohodly, že referendum by mohlo iniciovat 250 tisíc občanů. Vláda by pak musela návrh předložit do Sněmovny, ale pak už by pro něj poslanci vládních stran nemuseli hlasovat.

S přímou volbou prezidenta má ČSSD větší šanci

Obecné referendum, na němž véčka při jednání tolik lpěla, se tak dostalo do koaliční smlouvy, ale fakticky nikdy schváleno být nemusí. Ani to ale poslance Věcí veřejných v názoru na návrh ČSSD nezviklalo. Sociální demokraté přišli s tím, že by referendum mohlo navrhnout osmdesát poslanců, 33 senátorů nebo 200 tisíc oprávněných voličů. Bez podpory Věcí veřejných a dalších poslanců vládní koalice ale nemají žádnou šanci svůj nápad prosadit.

ČSSD přichází i s návrhem na přímou volbu prezidenta. V něm počítá s dvoukolovou volbou a se dvěma kandidáty, podobně jako když lidé vybírají nové senátory. „Ten návrh může žít, může se o něm diskutovat a případně ho můžeme předělat při jednání ve výborech. Není důvod, abychom ho a priori odmítali," řekla iDNES.cz Peake.

Čtěte také:

Referendum by mohlo být v koalici jablkem sváru, neboli čertíkem 

Kdo chce referendum, musí mít čtvrt milionu podpisů. K9 rozhodla 

Politologové: Referenda jsou populární, ale opatrně 

Foto: veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA

10:54 Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA

Erik Prince sloužil u speciální jednotky SEAL a je zakladatel soukromé vojenské společnosti Blackwat…