40 milionů mám z podnikání. Úplatky jsem nebral, hájí se Novák

19.07.2010 16:59

Obviněný člen ODS měl podle obžaloby vzít více než 43milionový úplatek. Sám ale tvrdí, že je v celé věci nevinně.

40 milionů mám z podnikání. Úplatky jsem nebral, hájí se Novák

Jedna z politických legend, Alexand Novák z ODS, čelí před chomutovským soudem kvůli podezření z korupce trestnímu stíhání. Muž je totiž podezříván z toho, že své politické kontakty využíval ve svém podnikání. Důkazy o jeho činnosti ale chybí.

Jedna výjimka však existuje. Coby chomutovský starosta měl podle žalobců v roce 1999 vzít rekordní úplatek ve výši 43 milionů. Právě ohledně tohoto případu má soud rozhodnout. Pokud uvěří důkazům, může jít politik do vězení až na osm let.

S pravdou ven

A právě kontroverzní politik kývl na výzvu online deníku Aktuálně.cz, aby mu poskytl rozhovor. "Je to i proto, že jsem se doslechl, že část mého procesu má být neveřejná a chci říci, jak to bylo," vysvětlil Novák, proč prosbu deníku vyslyšel.

Na dotaz, jak často přemýšlí o tom, že by mohl skončit na osm let v žaláři odpověděl Novák na úvod lapidárně. "Já na to vůbec nemyslím."

Miliony z podnikání

A obviněný politik popřel i skutečnost, že by se 43 milionů na jeho kontě ocitlo neoprávněně. "Já léta podnikám a zkrátka 40 milionů na mém kontě je dneska, bylo tenkrát a bude. V podnikání, které já dělám, to jsou běžné peníze. Pokud děláte byznys v nějakých objemech, tak to tak je," vysvětlil Novák stav svého konta.

Jako argument navíc Novák dodal, že částka, kterou média a žaloba označily za úplatek, přišla na účet jeho ženy.

V byznysu je možné vše

"Když děláte nějaký byznys, tak ty peníze přicházejí a odcházejí, investujete je. My se motáme stále kolem jedné branže. Buď to jsou nemovitosti, technologické celky, ale především čerpací stanice," obhajoval se obviněný politik v rozhovoru.

"Mé ženě přišly peníze do Rakouska na to konto, to je pravda.  Ale jelikož se ten projekt nezrealizoval, tak zase odešly, odkud přišly, když to velice zjednoduším," stál si za svým Novák, který tvrdí, že žádný úplatek nikdy nepřijal.

Více čtěte:

Začíná soud s politikem ODS. Hrozí mu až 8letý žalář

Bývalý senátor vydělal na koupi pozemků s plynovody

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …