Cesta do pekel? Komunisté si pochvalují spojení s důchodci

20.07.2010 20:28

KSČM podepsala smlouvu o spolupráci se Sdružením důchodců. Dohoda předpokládá kooperaci při přípravě legislativních návrhů ve sněmovně, či účast členů sdružení na kandidátkách KSČM do komunálních voleb. Podle místopředsedy strany Milana Bičíka a poslance Jiřího Dolejše to ale není v rozporu s tím, že strana chce získat i mladé voliče.

Cesta do pekel? Komunisté si pochvalují spojení s důchodci

Komunistická strana Čech a Moravy několikrát v minulosti proklamovala, že se bude obracet v budoucnosti hojně na mladé voliče. Jen tak prý strana dokáže získat dostatek hlasů, neboť její voliči vymírají a na stranu tak číhá nebezpečí, že s každými dalšími volbami získá méně a méně hlasů.

Z nedávné analýzy agentury SC&C ale vyplynulo, že u prvovoličů zvítězila strana TOP 09, které dalo hlas 29 procent z nich. Na druhém místě skončila ODS s 18 procenty, třetí místo obsadily Věci veřejné s 15 procenty hlasů. Sociální demokracii volilo devět procent prvovoličů. Kdyby rozhodovali pouze mladí, KSČM by se do sněmovny se čtyřmi procenty vůbec nedostala.

Dolejš: Mladých voličů se nezříkáme

Místo toho, aby ale komunisté napřeli všechny síly do získávání mladých sympatizantů, tak teď sází na důchodce. Minulý týden totiž KSČM zveřejnila, že podepsala dohodu se Svazem důchodců České republiky (SDČR) o vzájemné spolupráci. „Dohoda předpokládá i kooperaci při přípravě legislativních návrhů v Poslanecké sněmovně či účast členů SDČR na kandidátkách KSČM do komunálních voleb," uvedla strana ve svém tiskovém prohlášení.

Není to však v rozporu s tím, že komunisté ještě nedávno prohlašovali, že chtějí získat nové a hlavně mladé voliče?

Bývalý místopředseda komunistů a nynější poslanec Jiří Dolejš tvrdí, že na závadu to rozhodně není. Strana se totiž podle něj získávání sympatizantů mezi mladými rozhodně tímto krokem nevzdává.

Nemají zájmová sdružení a to je problém

„Již v minulosti jsme spolupracovali s tímto svazem, či stranou Důchodci za životní jistoty. Ta spolupráce nás naopak obohacuje, neboť důchodci mají mnoho zájmových uskupení, jako například Radu seniorů České republiky a ty spolupracují s dalšími odbornými svazy, mezi něž se počítá třeba Sdružení nájemníků. Existuje spousta důchodců, kteří jsou čiperní a rozhodně na dnešní poměry pouze neskuhrají. Chtějí se zapojit do práce například v obecních zastupitelstvech, či přímo do práce v parlamentu, tak proč jim tuto příležitost nedat," řekl pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Poslanec se domnívá, že oslovování mladých voličů není problémem KSČM pouze v těchto volbách, nýbrž problémem dlouhodobým. "Je to především proto, že mladí nemají mnoho zájmových uskupení, možná tak existuje Pionýr, či skautské organizace, ale nemají žádná zájmová sdružení, takže nelze mezi nimi ´lovit´ ani voliče a ani někoho, kdo by šel na naši kandidátku. Takže tady bych řekl, že je to nejhlavnější vysvětlení, proč chceme spolupracovat s důchodci," dodal Dolejš.

Naše zájmy jsou blízké, tvrdí Bičík

Podobně hovořil i Milan Bičík, který je nejen stínovým ministrem práce a sociálních věcí KSČM, ale i novým místopředsedou strany, jenž odpovídá za vnitřní politiku strany a oblast voleb.

"Zájmy KSČM a Svazu důchodců jsou si velmi blízké. Proto se nějaké spolupráce s důchodci vůbec neobávám. Předpokládám naopak intenzivní a úspěšnou spolupráci, i to i na legislativních návrzích, které se budou týkat například důchodové reformy," řekl redakci Bičík.

Mezi třemi kandidáty by měl být zkušený matador

Místopředseda vysvětlil, že komunisté mají několik zásad na sestavení kandidátek.  A to, aby mezi třemi kandidáty byl vždy někdo mladý, pak žena, a pak také třeba ten, jehož datum narození nezavání zrovna kypícím mládím, či někdo, kdo již má nějaké zkušenosti například z parlamentní práce.

„Chceme, aby složení kandidátek opisovalo demografickou křivku. Stoupá věk odchodu do důchodu, rodí se méně dětí a celá populace stárne. Tak je logické, že chceme mít na své straně i seniory," dodal Bičík s tím, že dohoda o spolupráci pomůže Svazu důchodců i KSČM.

Jeho slova potvrdil i předseda zmiňovaného svazu Oldřich Pospíšil. Podle něj politické strany musí pochopit, jak důležitou silou důchodci jsou.

"V této zemi jsou dva miliony 250 tisíc důchodců. Na péči je odkázáno pouze osm procent z nich. Zbylé dva miliony jsou lidé aktivní, zajímající se o veřejný život," zdůraznil Pospíšil s tím, že je rád, že komunisté patří k těm stranám, které to pochopily.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…