Vy důchodcům nepomáháte. Jen je využíváte, vzkazuje levici Šiklová

23.07.2010 21:12

Senioři nejsou žádnou zájmovou skupinou, která by měla spolupracovat s politickou stranou. Námluvy Svazu důchodců s českou levicí prý prohloubí propast mezi starými lidmi a zbytkem společnosti, říká socioložka Jiřina Šiklová.

Vy důchodcům nepomáháte. Jen je využíváte, vzkazuje levici Šiklová

Seniorské organizace zastřešené Svazem důchodců ČR po volbách zahájily námluvy s politickými stranami. U ODS a zelených neuspěli, naopak s otevřenou náručí je přijaly obě levicové partaje, KSČM i ČSSD. Důchodci též požadují členství v různých kontrolních orgánech, například v mediálních radách. Jejich svaz ve spolupráci s českou levicí chce bojovat za příspěvky na nájemné u bytů nad 120 metrů nebo zachování jízdného pro seniory nad 70 let.

To, co se líbí Vojtěchu Filipovi či Bohuslavu Sobotkovi, ale nenechává v klidu socioložku Jiřinu Šiklovou, která v oboru gerontologie patří v Česku k největším autoritám. Politika před sněmovními volbami, zvláště ta levicová, prý důchodce poškodila v očích zbytku veřejnosti.

„Dělat z důchodců něco jako politickou zájmovou skupinu je velmi chybnou taktikou a může to způsobit jenom škody. Být starý a na penzi přeci není politický zájem. Přesto se Svaz důchodců snaží seniory jako nějakou zájmovou skupinu profilovat," říká Šiklová.

Důchodci nejsou zájmová skupina

Chybný je prý obzvláště primární předpoklad, že staří lidé jsou jakási homogenní skupina. „Nejsou, oni jsou pestrobarevní jako celá společnost. Každý z nich prožil jiný život, vyšel z odlišných poměrů. Dá se proto předpokládat, že každý bude mít jiné zájmy," řekla ParlamentnímListům.cz Šiklová.

Ukázkou naprosté podbízivosti a házení seniorů do jednoho pytle byl podle Šiklové nápad Jiřího Paroubka nabídnout seniorům tzv. třinácté důchody. „Já jen doufám, že to nebylo dílo celého vedení sociální demokracie. Oni naprosto bezohledně dali důchodcům nálepku, že jde o lidi, kteří chtějí víc a víc. To muselo logicky vyvolat averzi, která se promítla do toho videa s názvem „Přemluv bábu," na které jsme s Ondřejem Liškou reagovali," připomíná Šiklová nedávnou volební kampaň. Nyní se prý svaz chystá k něčemu podobnému.

(Ne)poučeni z „třináctých důchodů"

„Oni se tu teď snaží v něčem podobném pokračovat. A já před tím důrazně varuji," řekla ParlamentnímListům.cz Šiklová. Představitelé svazu prý jednají s dobrou vírou, že socialisté a komunisté budou stále považovat seniory za věčné téma. „Ano, o tom nepochybuji, že budou, v té opoziční roli je to pro ně jak dělané. Ale ještě tím prohloubí to, co způsobili před volbami," upozorňuje socioložka.

 „Víte, snažit se z našich seniorů udělat politickou zájmovou skupinu, to je jako kdybyste se pokoušel založit politickou stranu blondýn," doplnila socioložka.

Svaz chce i členství v mediálních radách

Svaz důchodců by chtěl na základě úspěšných námluv s komunisty a ČSSD prosadit například zřízení speciálního průkazu důchodce, kterým by se senioři mohli prokázat i v zahraničí. Rádi by také měli své zastoupení v mediálních radách. Považují se totiž za tu část populace, která rozhlasové a televizní vysílání sleduje nejvíce.

Udržet a všeobecně zavést chce také jízdu pro seniory nad 70 let věku v dopravních prostředcích zdarma. Senioři se zasazují také o to, aby se příspěvek na nájemné vyplácel u bytů do 120 metrů čtverečních podlahové plochy. Zdůvodňuje to tím, že staří lidé nemají možnost se přestěhovat do menších bytů. Filip slíbil, že poslanecký klub KSČM návrhy projedná, předloží sněmovně a podpoří.

Čtěte také:
Filip: Důchodci by měli mít zastoupení v Radě ČT
Cesta do pekel? Komunisté si pochvalují spojení s důchodci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …