Chrchel nad Prahou je zpět, děsí se Paulczynski

20.07.2010 23:01

Brněnský zastupitel ODS se podivuje nad tím, že ve hře před komunálními volbami je opět knihovna, kterou navrhl zesnulý Jan Kaplický.

Chrchel nad Prahou je zpět, děsí se Paulczynski

Brněnský zastupitel ODS Petr Paulczynski, který je vášnivým bloggerem a znám svými kontroverznámi názory, se v posledním čísle časopisu Fragmenty podivuje nad změnou postoje politiků, kteří nevylučují stavbu nové knihovny podle návrhu Jana Kaplického, který v roce 2009 zemřel.

"Architektonický skvost, nebo zrůdnost? Není to ještě tak dávno, co se díky extravagantnímu architektovi Kaplickému rozhádal kdekdo s kdekým. Vzpomínáte? Oko nad Prahou, blob, chobotnice, chrchel. Takových přívlastků se stavbě nové budovy Národní knihovny dostávalo. Podivná stavba rozdělující nejen politickou scénu byla vybrána v podivné soutěži a její realizace měla stát neuvěřitelné peníze. A hle, po těchto volbách, kdy ekonomická situace je ještě horší než v době vzniku projektu (podzim 2007) se objevují politické síly žádající reinkarnaci akce, kterou již tehdy pražští radní smetli pod stůl. Novou hru rozehrávají TOP09, VV i ČSSD," zlobí se Paulczynski.

Upozornil i na výrok mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa, který připustil, že se bude novým návrhem pražský magistrát zabývat, pokud s ním přijde ministerstvo kultury. "Nový ministr Jiří Besser však o blob stojí," varuje Paulczynski.

Z návrhu jsem orgamus nikdy neměl

Diví se i tomu, kde by se potřebné čtyři miliardy korun měly na stavbu v době ekonomické nouze vzít.

"Kaplického návrh nové budovy Národní knihovny mne na rozdíl od různých kulturtrégrů či kulturtrégryň nikdy neuváděl do stavu podobnému orgasmu. Ostatně si myslím, že blob opět  nebude, protože za prvé chybějí peníze a za druhé není kam ho postavit. Pouze se opět rozpoutává mediální bouře ve sklenici vody a někteří jedinci si na té vlně šikovně zasurfují," píše.

Paulczynski doufá, že do debaty již nevstoupí prezident Václav Klaus. "Doufám, že se už nezapojí ani pan prezident Klaus, jehož stanovisko bylo tehdy panem Moravcem označeno za extremistické. Není třeba, aby reagoval znovu na toto mrtvě narozené děcko. Co naopak očekávám s napětím je, zdali se toto téma stane opět předmětem nedělní polední one man show nějaké mluvící hlavy. Už se těším na demonstrace intelektuálů, kteří po letech architektury krabic náhle vzplanuli láskou k oblým tvarům," míní zastupitel ODS.

Související:
Mach: Kaplického knihovna? Ne, ne, ne!
Kaplického chobotnička? Proč ne, říká Besser
Kaplického knihovna je znovi ve hře. Blíží se volby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…