John ochromil moderátora ČT Veselovského mrtvým dítětem

21.07.2010 22:51

Na ministra vnitra a předsedu Věcí veřejných Radka Johna se ve středu večer v České televizi sesypala sprška otázek týkajících se jeho kontroverzního náměstka Michala Moroze.

John ochromil moderátora ČT Veselovského mrtvým dítětem

Moroz, který čelí kritice za své dřívější angažmá v soukromé bezpečnostní firmě,  podle Johna zcela jistě dostane bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Ta je pro funkci náměstka ministra vnitra nutná. „On ji dostane. Jen kdyby se o něm zjistilo něco neuvěřitelného, to by potom odešel z ministerstva vnitra," uvedl John s tím, že Moroz zatím disponuje prověrkou na stupeň vyhrazené a ta je pro jeho současnou agendu dostačující.

Michal Moroz není na ministerstvu vnitra novým člověkem, během působení Johnova předchůdce Martina Peciny byl poradcem ministra.

Přeci vám ty strategie nevyžvaním

Konkrétní náplň Morozovy práce John nevysvětlil s odkazem na bezpečnostní zájmy. Moroz má být náměstkem ministra pro strategie a programové řízení.

„Ty strategie jsou od toho, aby byly fungující a ne proto, aby je ministr vnitra vyžvanil v televizi. Bude dělat strategie, to je všechno. Ministerstvo vnitra funguje tak, že pracuje s informacemi, které nejsou pro veřejnost," uvedl John.

„Přeci Vám nebudu říkat, jak na to půjdeme. To potom můžeme udělat živé vysílání ani nebudu říkat kam," odmítl blíže komentovat význam označení gesce svého náměstka.

Ministr vnitra se též vrátil k samotné genezi jmenování Moroze, který byl původně anoncován jako nominant TOP 09. Tato strana od něj však dala ruce pryč a John ho nyní považuje za svého člověka, za kterého „dává hlavu na špalek," třebaže ho zná jen ze svého prozatím šestitýdenního působení na ministerstvu.

Jméno Michal Moroz prý padlo na jednání K9 z úst nejmenovaného představitele TOP 09. „Zřejmě to tam neprošlo správně vnitrostranickou komunikací. TOP 09 to nezprocesovala," vysvětlil John dohady, čí je Moroz vlastně nominant.

Do zakázek nebude mluvit

Johna nevzrušují ani další bývalé aktivity náměstka Moroze, včetně jeho působení mluvčího společnosti Česká zbrojovka. Pakliže by se na vnitru rozhodovalo o tendru, kterého by se tuzemský výrobce zbraní měl účastnit, riziko střetu  zájmů je prý vyloučené. „Nebude do toho vůbec mít co mluvit. Ty zakázky budou naprosto průhledné. Kdo dá nejlepší podmínky, ten to dostane," vyloučil John Morozův vliv.

Rovněž Morozovo působení ve firmě prodávající speciální software pro odhalení lži v mluvené řeči není pro Johna problém. „Ani nevíte, kde všude je tohle už instalováno. U nás na ministerstvu ne. Ale bylo by to velmi výhodné třeba na lince 112, když volá matka, které se ztratilo dítě a ona ho přitom zavraždila."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…