Sáhnout jinam než do bezpečnostních agentur VV neumí. Nebo nesmí

22.07.2010 9:10

Předseda Věcí veřejných John nominací náměstka Moroze znovu otevřel otázku, do jaké míry jedná samostatně. Komentátor Daniel Kaiser píše v Lidových novinách, že VV vykazují některé sektářské rysy.

Sáhnout jinam než do bezpečnostních agentur VV neumí. Nebo nesmí

Kromě klíčových postav Věcí veřejných jen málokdo tuší, jak se dostal k funkci náměstka na ministerstvu vnitra Michal Moroz. Nejmenší vládní strana jeho nominaci sváděla na TOP 09, ale ta se od něj rychle distancovala. A tak nezbylo předsedovi VV Radku Johnovi než ho přiznat jako svého osobního nominanta, píší Lidové noviny.

Hra na schovávanou s nominací Moroze naznačuje, že John neměl čisté svědomí vzhledem k gentlemanské dohodě s předsedou vlády, že se k ministerstvu vnitra nepřiblíží bezpečnostní agentura ABL, kterou vybudoval neformální lídr VV Vít Bárta. Pro nejpopulárnějšího českého politika a ministra vnitra je zároveň smutným vysvědčením, že nesmí, nebo neumí sáhnout do jiného rezervoáru než je svět bezpečnostních agentur.

Do vysoké politiky se mnozí členové VV dostali díky společnému byznysu

Podle Lidových novin vykazují VV některé sektářské rysy. Jedním z nich jsou přísně stanovené podmínky vstupu, což členy následně svazuje. Něčím podobným je smlouva, kterou podepisovali kandidáti VV před volbami, která jim nejen zakazuje hlasovat v rozporu se stanoviskem stranického vedení, ale také odchylovat se na veřejnosti od stranické linie.

Typickým znakem sekt bývá i zvýšená podezíravost vůči okolí. Bárta si přivedl do nejvyšších postů ze „své" ABL dva ministry a šest náměstků. Dramaticky se tak potvrzuje domněnka, že nejdůležitější mezilidské vztahy u véčkařů vznikaly při společném byznysu. Společně sdílené tajemství v lidech vytváří silný pocit sounáležitosti, který se v novém prostředí může lehce překlopit do latentní nastraženosti vůči zbytku světa.

Typická rodinná firma nemívá dlouhého trvání

Podle komentáře LN se Věci veřejné ocitly v kritické fázi. Strana stavěná původně pro několik pražských čtvrtí a později pro celou Prahu prošla letos ohromnou expanzí, volby ji vymrštily daleko za hranice jejího teritoria. Nabírat se museli členové, o nichž toho v ústředí firmy/sekty vědí jen málo. A tak poslaneckou frakci VV tvoří i některé možné neřízené střely jako exsenátor za SNK ED Josef Novotný, bývalý liberecký hejtman za ODS Petr Skokan či dopravní expert Stanislav Huml.

Budoucnost strany podle Lidových novin záleží na tom, jak bártovci na ty, kdo by se chtěli emancipovat víc než John, zareagují, a jestli si na jinakost lidí, kteří s nimi nejsou příbuzní ani v přeneseném slova smyslu, dokážou zvyknout. V nejslavnější knize Francise Fukuyamy bychom se ale dočetli, že typická rodinná firma nemívá dlouhého trvání.

Čtěte také:

Seďa (ČSSD): Ministerstvo ABL 

Sobotka: Petře Nečasi, zasáhněte proti podivným náměstkům 

Bárta trvá na právu první noci pro Johna. Musí mít vnitro 

Foto: Ondřej Leinert

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…