Zelený Patočka: Schwarzenbergu, jste symbol bez vlivu

22.07.2010 22:08

Obsazení postu ministra životního prostředí je hrubým personálním omylem. Proto se novinář a bývalý ekologický aktivista Patočka obrátil na předsedu TOP 09 Schwarzenberga, aby si vynutil jeho výměnu.

Zelený Patočka: Schwarzenbergu, jste symbol bez vlivu

Zděšení z obsazení funkce ministra životního prostředí Pavlem Drobilem, který se předtím ucházel o post ministra průmyslu a podle svých slov by za český průmysl „rád dýchal", vedlo někdejšího spoluzakladatele Hnutí DUHA a v letech 2003 až 2005 jednoho z lídrů Strany zelených Jakuba Patočku, aby se obrátil otevřeným dopisem na předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Žádá ho, aby si v rámci koaličních jednání vynutil výměnu Drobila za někoho, kdo životnímu prostředí rozumí a hodlá hájit jeho zájmy.

„Obrátit se na premiéra Nečase by nemělo cenu," zdůvodňuje v otevřeném dopise, proč neoslovil přímo předsedu vlády, za jehož stranu byl Drobil do čela resortu nominován. „Pan Nečas má být v ODS představitel s lidskou tváří, ale když má jako šéfa poradců pana Římana, který už tolikrát projevil diletantismus v otázkách životního prostředí, že ho to diskvalifikuje, aby mohl kompetentně radit, tak by se ani od premiéra nedalo v tomto bodě něco očekávat," dodává Patočka pro ParlamentníListy.cz.

Schwarzenberg sám pokládá životní prostředí za klíčový rezort

V otevřeném dopise pak Schwarzenbergovi připomíná, že se v roce 1999 podepsal pod dopis vládě Miloše Zemana, v němž signatáři požadovali zastavit dostavbu jaderné elektrárny Temelín. A také to, že před rokem 1989 systematicky podporoval Chartu 77, která se vyznačovala pozitivním přístupem k ekologickým otázkám.

„Chci připomenout panu Schwarzenbergovi, že neodpovídá jeho východiskům a postojům, aby byl ve vládě, kde je takový ministr životního prostředí. Nemyslím, že se to může srovnávat s jeho svědomím. Navíc nám pro Deník Referendum řekl, že ministerstvo životního prostředí je klíčový rezort, klíčové ministerstvo pro zachování naší země. Zájmy průmyslu jsou jistě důležité, ale úkolem ministra životního prostředí je chránit životní prostředí," odcitoval Patočka pro ParlamentníListy.cz autentický výrok populárního politika.

Nikdo podobný Drobilovi by nemohl být ve vládě Merkelové nebo Camerona

V dopise se na něj obrací jako na předsedu strany, k jejímuž charakteru přece nemůže patřit programové potírání českých ekologických iniciativ, které jsou legitimní a úctyhodnou součástí svobodné společnosti. „Sám víte nejméně tak dobře jako já, že nikdo podobný Pavlu Drobilovi by se nemohl stát ministrem životního prostředí ve vládě Davida Camerona nebo Angely Merkelové," píše dále Patočka ministru zahraničí.

Na Schwarzenberga dále apeluje jako na jediného politika v této vládě, který se v minulosti otevřeně přihlásil k zeleným ideálům. Proto ho žádá, aby si vynutil výměnu ministra Drobila, i kdyby měl v krajním případě dát při koaličních jednáních k dispozici své vlastní křeslo. „Pokud by nesetrval na svých postojích, výměnu ministra Drobila by neprosadil a přesto by ve vládě zůstal, tak by i v kontextu s tím, že jím podporovaná kandidátka na ombudsmana Anna Šabatová nebyla zvolena hlasy TOP 09, vyvolal dojem, že je jen symbol, který nemá politický vliv," dodal Patočka pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:

Drobil je omyl a vrátí nás o třicet let zpět, myslí si Liška o ministrovi 

Drobil: Bez dostavby Temelína bychom byli hračkou jiných států 

Nepřečetl jsem nic o oteplování Země. Jen Klause, přiznal Drobil 

Bursíkovi lidé v ohrožení. Drobil vyměňuje personál 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…