Potvrzeno: Kníže láká exprimátora Koukala, tomu se líbí ve Vídni

22.07.2010 18:03

Český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal dostal v minulých dnech zajímavou nabídku. A to pozici náměstka ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. „Tento post mi byl skutečně nabídnut. Nevylučuji, že jej přijmu, ale nejdříve tak za rok,“ uvedl Koukal pro ParlamentníListy.cz.

Potvrzeno: Kníže láká exprimátora Koukala, tomu se líbí ve Vídni

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg minulý týden oznámil první personální změny ve svém úřadu. Především odvolal z postu náměstka Hynka Kmoníčka. Toho nahradí diplomat a dosavadní programový ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Jiří Schneider.

V záměru ale Schwarzenberg také měl, že odvolá i náměstka Vladimíra Galušku, jenž má na starosti záležitosti Evropské unie a bilaterální vztahy s evropskými státy. Jenže Galuška v úřadu setrvává dál. Schwarzenberg totiž za něj dosud nemá náhradu.

ParlamentníListy.cz zjistily, že Schwarzenberg počítal s tím, že Galušku, či případně první náměstkyni Helenu Bambasovou, která v nejbližších měsících odcestuje jako velvyslankyně do Maďarska, nahradí právě nynější český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal. Ten potvrdil, že mu bylo místo nabídnuto.

Post velvyslance má jistý do příštího léta

„Vím, že se o pozici náměstka diskutovalo mezi koalicí. A že přitom padlo i moje jméno. Jenže já mám ještě na rok povinnosti ve Vídni, zde na velvyslanectví, do budoucna ale přijmutí tohoto postu nevylučuji," řekl ParlamentnímListům.cz Koukal právě v den, kdy se Karel Schwarzenberg setkal ve Vídni se svým protějškem Michaelem Spindeleggerem.

„Jednání o postu náměstka ale nejsou v koalici ještě ukončena," řekl dále Koukal s tím, že se domluvil s ministrem zahraničí, že nechá tuto otázku otevřenou. „Tak do léta příštího roku," doplnil velvyslanec s tím, že dnes ale se Schwarzenbergem o tom nehovořil. „Nebylo to na programu dne," dodal.

Za Vídeň vděčí Paroubkovi

Jan Koukal se stal velvyslancem v Rakousku v listopadu 2006. Předtím dva roky působil jako ředitel pražské agentury Pražského domu při Evropské unii v Bruselu. Do diplomatické mise ve Vídni Koukala navrhl v roce 2005 premiér Jiří Paroubek. O jeho jménu se přitom spekulovalo na vládní úrovni již od srpna 2005.

Koukalovo jméno je spojováno především s pražským magistrátem. Ten ve funkci primátora vedl od roku 1993 až do roku 1998.

Při vzniku Senátu byl také v roce 1996 zvolen na dva roky senátorem za obvod Prahy 6. Jenže v senátních volbách byl o dva roky později poražen svým bývalým spolustraníkem, předsedou Unie svobody Janem Rumlem.

Čtěte také:
V otázce dekretů nejsme moc jednotní, říká Koukal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…