Zemřel Milan Paumer, člen skupiny bratří Mašínů

22.07.2010 20:19

Ve čtvrtek v Praze zemřel Milan Paumer, člen skupiny bratří Mašínů. Zemřel po těžké nemoci ve věku 79 let.

Zemřel Milan Paumer, člen skupiny bratří Mašínů

Milan Paumer, který se spolu s brattry Mašíny postavil v 50. letech komunistickému režimu se zbraní v ruce zemřel po těžké nemoci ve věku 79 let ve čtvrtek v Praze. O jeho úmrtí informoval jeden ze členů skupiny bratrů Mašínů a potvrdil jej senátor Jaromír Štětina.

"Zemřel statečný člověk. Je velmi smutné, že jeho vlastní vlast ho nedokázala ocenit," uvedl Štětina. Připomněl tak, že Senát už několikrát navrhl členy skupiny bratří Mašínů vyznamenat. Nominováni byli už šestkrát, ale vyznamenání jim prezident zatím neudělil.

Vyznamenání Mašínové nedostali, plaketu ano

Milan Paumer dostal v březnu 2008 od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka z ODS plaketu předsedy vlády. O týden dříve ji na velvyslanectví ve Washingtonu osobně převzal také Josef Mašín, jeho bratr Ctirad se ze slavnostního aktu omluvil.

Udělení plakety tehdy vyvolalo kritiku ČSSD i KSČM, členy skupiny ale vnímá rozporuplně i česká veřejnost ale také historici. Někteří je považují za hrdiny a jiní odsuzují násilí, které při svém odboji napáchali.

Milan Paumer se narodil v roce 1931 v Kolíně, od dětství žil v Poděbradech, kde se za války seznámil s Mašíny. Začátkem 50. let se s nimi účastnil sabotážních akcí, v roce 1953 se jim podařilo prostřílet si cestu do západního Německa. Paumer pak sloužil v americké armádě, v rámci služby byl vyslán do Koreje. Na Floridě později pracoval v továrně na letecké motory, měl i vlastní kavárnu. Od roku 2001 žil znovu v Poděbradech.

Více:

Paumer od bratří Mašínů: Paroubek si o sobě moc myslí

Senát možná opět navrhne Mašíny. Bylo by to popáté

Senátoři navrhli vyznamenat skupinu bratří Mašínů. Už pošesté

Foto:zasvobodu.cz

reklama

autor: mab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…