ČPS: Internet zakážu pro vaše dobro, sdělil ministr dětem

23.07.2010 12:02

Ministr Dobeš nechce internet regulovat, chce ho dětem jednoduše zakázat.

ČPS: Internet zakážu pro vaše dobro, sdělil ministr dětem

Ministr školství Dobeš, který se ještě před nedávnem vydával za nezávislého psychologa a otce dvou dětí, dnes sedí ve vládě za ABL. Podívejte se na sestřih z debaty, ve které Dobeš horoval, aby děti měly omezený přístup k Internetu (ZDE).

Dobešův příspěvek by se dal shrnout: Nechceme Internet regulovat, my ho chceme dětem zakázat.

Podle ministra školství je důvěřivost a naivita dětí důvodem, proč zavést přísná pravidla pro přístup k Internetu, která dopadnou na všechny jeho uživatele. Sám přitom dodává, že Internet nechce regulovat. Podle Dobeše existují na Internetu vážná nebezpečí, chybí mu pevná pravidla a etický kodex provozovatelů Internetu; to vše v době, kdy operátoři cenzurují na plné obrátky.

Debaty, která se konala 25. 3. 2010 v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové, se účastnili Ivan Bartoš a Jakub Michálek z České pirátské strany. Za obhájce přísných pravidel na Internetu, samozřejmě bez regulace, do debaty přispěli Karel Kuchařík, vedoucí odboru informační kriminality, Pavel Vichtera, autor červeného tlačítka a bývalý agent StB, a Josef Dobeš, v té době největší sponzor Věcí Veřejných a místopředseda strany, coby psycholog a otec dvou dětí, který se přes 20 let věnuje pedofilii.

Problém kyberšikany je podle Dobeše tak velký, že do toho musí vstoupit rodiče, škola, represivní složky i provozovatelé „Toho". Dobeš svou úvahu zdůvodnil tím, že je pro něj nepřijatelné, aby děti na LibimSeTi.cz zveřejňovaly, jaké nosí spodní prádlo a jak mají velké pohlaví. Dobeš dodal, že nedokáže ohlídat své vlastní dítě a spoléhá na zodpovědnost provozovatele, což znamená, že spoléhá na to, že poskytovatel Internetu bude blokovat přístup k webu.

Ivan Bartoš konstatoval, že Dobešův přístup vůbec nechápe. Stát by podle Bartoše neměl být v roli policajta, který rozhoduje, co bude na Internetu přístupné a co nikoliv. Navíc se prý Dobeš snaží využít kyberšikany jako záminky pro stažení webů o politicích. Ti jsou totiž nejčastějšími oběťmi kyberšikany.  

Dobeš tvrdí, že ho šikana čeká na cestě do školy, ve škole a že na Internetu na něho čeká dokonce 7 dnů v týdnu. Svůj projev zakončil úvahou: „Představte si, že se na vás, na to vaše ponížení, dívá 50 000 lidí. To je mnohonásobně větší tlak na to šikanované dítě. V ten den to vidí půl republiky." Redakce Pirátských novin panu ministrovi upřímně přeje, aby se mu jeho přání vyplnila.

Spolu s novým logem ministerstva kultury, které do něho umístilo značku Copyright, doporučují Pirátské noviny změnu i ministerstvu školství. Aby bylo jasné, čí zájmy vlastně ministerstva hájí.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…