Němcová na zlobivé poslance nechystá bič. Nechce být generál

24.07.2010 19:52

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová tvrdí, že nebude mezi poslanci žádným drábem. Zákonodárci prý pod jejím šéfováním musí sami pochopit, jak se mají chovat.

Němcová na zlobivé poslance nechystá bič. Nechce být generál

Zatímco v jiných zákonodárných sborech padají facky, či se poslanci houfně perou, v tom českém dosud padaly jen slovní urážky. Verbálními „hříčky" ve sněmovně proslul v minulosti například poslanec sociální demokracie David Rath, či nynější místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Pozadu nezůstával ani někdejší ministr dopravy Petr Bendl. Rád se hádal s Rathem například o stavu středočeského hejtmanství, kde působil coby hejtman ještě před ním.

„To jsou osobní pře, které jsou postavené na osobních argumentech. To si, myslím, do sněmovny patří. Je to politický styl těch dvou, já jim to brát nebudu," řekla ParlamentnímListům.cz Němcová na vrub obou mluvků. Okamžitě ale přispěchala s vysvětlením, že musí poslanci sami pochopit, jak se ve sněmovně mají chovat.

„Sami musí vědět, co se sluší a patří ve slušné společnosti. Já nebudu jejich generálkou a ani vychovatelkou," upozornila.

Filozofy tahat do „jednačky" nebudu. A ani bič

Na „neposlušné" poslance ani nechystá žádný bič, či atributy, jimiž si vypomáhal její předchůdce Miloslav Vlček z ČSSD.  Ten si k umravnění příliš hlučných poslanců brával na pomoc historické filozofy či spisovatele. Vždy před jednáním četl jejich citáty. Jenže to spíše působilo opačně, poslanci se mu totiž často smáli.

„Tak takovéto ´novinky´ nebudu do sněmovny zavádět. Nevezmu si bič, nebudu dokonce ani dávat žádné pokuty, což jednací řád Poslanecké sněmovny umožňuje," podotkla Němcová.

Když poslanci v miunlém volebním období mezi sebou telefonovali, debatovali anebo popocházeli různě po jednací místnosti od jednoho ke druhému, Vlček rozezvučel měděný zvonec, který prý kdysi našel v archívu Poslanecké sněmovny. Asi jej tam zanechali jeho předchůdci.

Nejoriginálnější způsob si však kdysi zvolil místopředseda sněmovny Jan Kasal. Do mikrofonu totiž často syčel: „Ssssss..." „Je to tak záhadný zvuk, že to připoutá pozornost kolegů," vysvětlil k tomu před časem Kasal.

Bude něco takového používat i Němcová? „Ne, skutečně to nemám v úmyslu. Já mám jiný styl, než bývalý kolega Vlček, přestože počítám s tím, že k názorovým střetům bude docházet i v nové sněmovně," usmála se.

Poslanci se předvedli hned při první schůzi

Že to ale Němcová nebude mít ve funkci předsedkyně sněmovny vůbec snadné, lze usuzovat již z první schůze poslanců, která se konala 25. června. Na hádku tehdy zadělala pře o to, kolik má mít sněmovna místopředsedů. Útočili přitom na sebe David Rath a poslanečtí nováčci Radek John z Věcí veřejných a Stanislav Polčák z TOP 09.

„Nevím, že by měl německý Bundestag ve svém středu stranu, která by měla název nacistická. Nacistická, to se přece rovná komunistická," podotkl tehdy John v kontroverzi se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem, který upozorňoval na to, že i v Německém spolkovém sněmu platí zákon o poměrném zastoupení stran ve vedení Bundestagu.

„Musím říci, že naši starostové jsou ve Středočeském kraji v opozici a mohli by hovořit o tom, jakou politickou kulturu tam nasadil hejtman David Rath. Copak vyeliminovat z vedení sněmovny opozici není politicky kulturní? Já myslím, že je, " konstatoval pak Polčák.

Budete kňourat, burácel Rath. Němcová poděkovala

Slovní bodnutí od Polčáka ale nevydržel David Rath. "Zaděláváte si na to, jak s vámi zřejmě bude zacházeno za nějakých pár let. Demokracie má totiž ten půvab, že se situace obrací. Já vás chci vidět, až za pár let voliči rozhodnou jinak, jak tady budete kňourat," hřímal.

A co na to tehdy Němcová? „Děkuji vám páni poslanci za příspěvek. No, a nyní se pustíme do toho. Kdo tedy souhlasí s tím, aby Poslanecká sněmovna měla tři místopředsedy," kontrovala na to s klidným hlasem.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…