Dobeš: Smlouva s rodiči bude dobrovolná. S vymahatelností počkáme

24.07.2010 7:36

Jedním z opatření, jak si poradit s agresívními dětmi ve školách, budou smlouvy s rodiči. Teprve další krok je paušální zavedení a vymahatelnost, uvádí ministr Dobeš v on-line rozhovoru pro lidovky.cz.

Dobeš: Smlouva s rodiči bude dobrovolná. S vymahatelností počkáme

Ministr školství Josef Dobeš chce zlepšit situaci v rezortu od základů. Ruku v ruce se zvýšením platů učitelů na základních školách se chystá na stejném stupni vzdělávání zavést smlouvu mezi rodiči a školou. „Chci v první fázi otevřít diskuzi na toto téma, pak na bázi dobrovolnosti zapojit zúčastněné strany a dokázat, že to má přínos. Teprve další krok je paušální zavedení a vymahatelnost," prozrazuje Dobeš své plány.

Při tomto svém záměru vychází ze své terapeutické praxe, kdy takových minismluv uzavíral desítky. „Podstatou podepsání smlouvy bylo, že obě strany chtěly dítěti pomoci," vypichuje ministr to nejzásadnější z celého záměru, kterým je snaha vyřešit obrovský problém, kterým je klesající autorita učitelů a naopak rostoucí agresivita žáků.

Zrušit projekt státních maturit by znamenalo vrátit miliardu EU

Ze středního stupně vzdělávání se nejvíce dotazů týkalo státní maturity a její finanční náročnosti. „Ani mně se nelíbí celková ekonomická náročnost. Na druhou stranu z části tento projekt financujeme ze strukturálních fondů EU. Zastavit celý projekt by znamenalo zmařit investici ve výši jedné miliardy a vracet peníze z EU. Mým cílem je celý projekt zjednodušit a učinit ho méně ekonomicky náročným," reaguje Dobeš v on-line rozhovoru pro lidovky.cz.

Jeden z dotazů mířil i na vyhlášku ohledně sexuální výchovy prvňáčků, která je v tomto věku předčasná a může se tím napáchat více škody než užitku. „Touto problematikou se budu zabývat příští týden, kdy mám schůzku s panem kardinálem Dukou. Následně se chci potkat s petenty ze strany nespokojených rodičů," slibuje ministr, že se této problematice bude věnovat stejně jako integraci romských žáků, aby žádné dítě, které není mentálně retardované, nenavštěvovalo jinou než základní školu.

Ministr hodlá kontinuálně podporovat autoritu a prestiž učitelů

Podle jednoho z pedagogů se výchovné problémy začínají objevovat už i na vysokých školách, což považuje za výsledek liberální výchovy, kdy jsou jednostranně zdůrazňována práva dětí a dospívajících a nedostatečně akcentovány povinnosti. „Souhlasím s tím, že se nezlepší kvalita vzdělávání i chování studentů na VŠ, pokud se s nápravou nezačne ještě na základních školách, popřípadě již od předškolní výchovy. Toto je mým záměrem, kontinuálně podporovat autoritu a prestiž učitelů," říká ministr školství Dobeš.

Čtěte také:

Dobeš (VV): Úroveň školství je pro tuto vládu naprosto klíčová 

Reformu školství vezmu od základek, tvrdí Dobeš 

Dobeš se bojí vymření kvalitních kantorů, proto přidává 

Foto: Veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…