Zaspali a teď se předvádějí, říká o zátazích na řidiče Huml z Véček

25.07.2010 21:06

Policie tento víkend provádí velkou bezpečnostní akci. Přichází však trochu s křížkem po funuse. První prázdninový víkend totiž „dopraváci" evidentně zaspali. Vždyť během pěti dnů na našich silnicích zahynulo 26 lidí. S tím, že dopravní policie pochybila, souhlasí i dopravní expert a poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml.

Zaspali a teď se předvádějí, říká o zátazích na řidiče Huml z Véček

„Já jsem nikdy nebyl příznivcem velkých bezpečnostních akcí typu Kryštof, zvlášť když přicházejí až po tragických číslech. Připadá mi to, že ty monstrózní akce se spíš pořádají pro mediální zviditelnění," řekl ParlamentnímListům.cz Stanislav Huml, který byl za stranu Věci veřejné zvolen do sněmovny za Středočeský kraj.

„Ten první prázdninový víkend policie situaci podcenila. Nemusela pořádat zrovna hlášenou bezpečnostní akci, ale na silnicích mělo být vidět více policistů. Nechci kritizovat, ale na hlavních tazích jich bylo a stále je málo. Tam by prostě měli být vidět," dodal bývalý šéf středočeské dopravní policie.

Pomohly brutální tresty

Ve vyspělých zemích Evropské Unie je dopravních s tragickým koncem výrazně méně než u nás. „K velkému snížení nehodovosti a především smrtelných úrazů došlo tam, kde se do toho vložil stát a zavedl doslova brutální tresty. To je příklad Velké Británie, ale i Slovenska. Pokuty za hrubé porušení předpisů jsou téměř likvidační. V Británii to však mělo obrovský dopad na snížení nehodovosti," sdělil Huml.

Česká republika podle dopravního experta šla na půl cesty. „Zavedli jsme bodový systém, který eliminuje piráty mezi řidiči. Není to však taková šoková terapie, výsledky jsou a budou v dlouhodobějším horizontu. Ale dá se říct, že ta naše koncepce už své výsledky začíná přinášet."

Šéf dopravky zůstane

Na ministerstvo vnitra nastoupil Radek John, Humlův stranický kolega. Změní se tím nějak situace v práci dopravní policie? „Jsem v meziresortní komisi a dostal jsem za úkol podílet se na určité reorganizaci dopravní policie. Šéf dopravní policie Leoš Tržil na svém místě zůstane, není důvod jej měnit," prozradil redakci Huml.

Huml tvrdí, že komplexní recept na snížení nehodovosti nikdo nezná. „To by bylo na Nobelovu cenu. My také kroutíme hlavami, že v den, kdy je krásné slučné počasí, suchá silnice, je více bouraček než v den, kdy prší a je snížená viditelnost. Jisté ale je, že lidé uberou, když uvidí policajty. Takže to je jedna z cest, vice uniform a modrostříbrných aut na silnicích."

Související:
Huml ve střetu zájmů. Poslancuje, ale působí i v reklamě
Přetočili jste tachometr? Čeká vás žalář, plánuje Huml

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…