Být Randák Bártou, nelezl by do politiky. Přirovnal jej k Řebíčkovi

25.07.2010 14:53

Ve Vítu Bártovi bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák vidí exministra dopravy Aleše Řebíčka. Jestli prý Bárta chtěl působit čistě, neměl vstupovat do politiky.

Být Randák Bártou, nelezl by do politiky. Přirovnal jej k Řebíčkovi

"Já na prodeji ABL bratru Matěji Bártovi vidím úplně to samé, co udělal Aleš Řebíček před vstupem do resortu dopravy. Taky se vzdal svého podílu a jeho firma Viamont přitom za jeho ministrování několikanásobně znásobila svůj obrat," poznamenal Karel Randák v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Podle Randáka ze sebe prý Bárta nemůže smýt pachuť korupce, protože vstupuje do politiky ze zámožné soukromé bezpečnostní agentury, která navíc personálně obsadila půlku ministerstva. "Já bych na místě Víta Bárty nelezl do politiky, protože ze sebe prostě nemůže smýt podezření," řekl.

ABL může do zakázek nastrčit dceřiné firmy

Bývalý ministr vnitra Jan Ruml Randákovi kývl. Zároveň upozornil na taktiku, kterou by ABL mohla zaujmout, aby si nenápadně podmanila výhodné státní zakázky.

"Bárta sice veřejně prohlásil, že ABL nebude sahat po státních zakázkách, ale může nastrčit jiné firmy, nějaké dceřiné společnosti, které za ni budou jednat, zatímco ona bude profitovat," uvedl s tím, že je nutné agenturu hlídat.

Obsazení ministerstva soukromou firmou podle Rumla přispívá k privatizaci veřejného sektoru, ke které by nemělo docházet. ABL by si totiž mohla osvojit informace, které jsou nebezpečné v jiných než státních rukou.

Nemáme vychované úředníky

K převratu na ministerstvu by prý nikdy nedošlo, kdyby měl stát vychovanou loajální skupinu úředníků, kteří by fungovali na ministerstvech navzdory novým ministrům.

"Měli by to být profesionálové, kteří by zajistili kontinuitu resortů a zabránili současnému stavu, kdy se po každých volbách ministerstva obměňují a vytváří se tak klientelistické prostředí," vysvětlil Ruml.

Neodpustil si také rýpnutí, že právě Věci veřejné proti klientelismu a korupci nejhlasitěji brojily a teď jdou samy úplně opačným příkladem.

Karel Randák byl šéfem civilní rozvědky v letech 2004 až 2006, kde nahradil Františka Bublana, který se stal ve vládě ČSSD ministrem vnitra. Byl to právě Randák, který deníku Mladá fronta Dnes poskytl fotografie ze setkání politiků a byznysmenů v létě 2009 v Toskánsku.

Na fotografiích byl zachycen tehdejší premiér Mirek Topolánek, lobbista Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček nebo bývalý ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban. Setkali se tam s ředitelem ČEZ Martinem Romanem.

Čtěte:

Génius Řebíček slábne, firmu má ve ztrátě

Bárta povolává věrné, náměstkem bude muž z ABL

Bárta jede. Na ministerstvo si vzal kolegu z ABL

Lidi z ABL se do střetu zájmů nedostanou. Byli by hloupí, míní Bublan

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…