John už ví, jak pomůže Kajínkovi. Slámová i režisér doufají

26.07.2010 12:48

Ministr vnitra Radek John dal najevo, že má eso v rukávu v případu vězně Jiřího Kajínka. Ten si odpykává trest za dvě nájemné vraždy a pokusu o třetí. Kajínek proslul tvrzením, že „sedí" zcela nevinně.

John už ví, jak pomůže Kajínkovi. Slámová i režisér doufají

„Ano, znám jeden posun v kauze," uvedl pro ParlamentníListy.cz John. Další podrobnosti prozatím nechce sdělovat.

Je známo, že John dlouhou dobu působil jaké šéf publicistického pořadu Na vlastní oči, který o vraždách, jež měl údajně Kajínek spáchat, několikrát referoval. Přinesl například důkazy, že Kajínek na místě, kde byly vraždy spáchány, v daný den vůbec nebyl. Naopak šíp viny údajně letěl směrem k některým policistům, kteří se kolem případu motali.

Důkazy nasbíraly Na vlastní oči?

„Jsem po všech reportážích, které jsem o Kajínkovi natočil, přesvědčen o tom, že on nevraždil," řekl v publicistickém pořadu České televize reportér Josef Klíma.

Čím však hodlá John justici oslnit, zda to jsou věci, které přinesl v reportážích například reportér Klíma, to se podle deníku neví. John totiž podrobnosti k tomu nesdělil. „Bylo by to logické, protože Na vlastní oči se tomu věnovalo dlouho," zmínil však ministr vnitra k novým důkazům.

Ministr vnitra Radek John v souvislosti s případnou snahou o obnovení procesu s Jiřím Kajínkem by měl otevřít útok na více frontách. Pokud předpokládá, že policisté přinesou na světlo nové důkazy, které by podpořily případnou žalobu na obnovu řízení, bude muset přesvědčit i ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Pospíšil by se mohl podílet na změně trestního zákona, která by umožnila ministrovi spravedlnosti znovu podat stížnost a do kauzy se tak vložit.

Přes objevení nových skutečností v procesu s Jiřím Kajínkem soud první instance žalobu na obnovení procesu v minulosti zamítl, přestože se jednalo o přímé svědectví. Bývalí ministři spravedlnosti Pavel Rychetský, Jaroslav Bureš i Pavel Němec v celém případu intervenovali a podali stížnosti, nicméně neuspěli a soud ke stížnostem vůbec nepřihlédl.

Řadu odpovědí, ale i nových otázek zřejmě nastolí nový film ,, Kajínek," jehož premiéra se kvapem blíží.

Slámová iniciativu vítá

,,Případnou snahu pana ministra Johna vítám a plně doufám, že policie najde pádné argumenty při prošetřování případu," uvedla pro ParlamentníListy.cz obhájkyně Jiřího Kajínka Klára Slámová. 

Režisér filmu Petr Jákl by rovněž iniciativu Radka Johna uvítal.
"Jsem velmi rád, jelikož pan John už několikrát v minulosti postup vyšetřování kauzy napadal  a snad teď v pozici ministra vnitra bude mít páky dotáhnout celou věc do konce a napomůže k znovuotevření případu," sdělil redakci.  

Čtěte také:
Byli jsme u Johna na vnitru. Ukázal nám supertajný telefon
John ochromil moderátora ČT mrtvým dítětem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…