Bárta: Důkazy proti Bazalovi mám, ale nezveřejním

26.07.2010 22:35

Bárta (VV) v ČT odmítl zveřejnit důkazy, které má proti odvolanému šéfovi ČD Cargo Josefu Bazalovi. Trval však na tom, že Bazala hospodařil špatně. Řeč přišla i na firmu ABL, ale Bárta veškerou kritiku odmítl s tím, že je mnohem důležitější bedlivě sledovat šedé eminence ČSSD.

Bárta: Důkazy proti Bazalovi mám, ale nezveřejním

Hostem pondělních Událostí, komentářů byl ministr dopravy Vít Bárta (VV). Své funkce se ujal velmi rázně, už stihl pozastavit všechny tendry ministerstva i podřízených organizací. Prověřit chce také všechny smlouvy ministerstva a z nich vyplývající závazky.

Ovšem opozice nenechává na Bártovi nit suchou. Sociální demokraté a komunisté bijí na poplach především proto, že na vysoká úřednická místa přešlo hned několik jeho bývalých spolupracovníků z agentury ABL.

Spor o fungování ČD Cargo

V prvních třiceti dnech ve funkci odvolal Bárta dnes již bývalého ředitele ČD Cargo Josefa Bazalu. „ČD Cargo řadu zakázek domlouvalo pod cenou vlastních nákladů, to mohu doložit řadou dokumentů, které jsem přiložil k trestnímu oznámení na pana Bazalu," uvedl Bárta. Na dotaz redaktora ČT, o jaké dokumenty se jedná, ministr dodal, že to nebude komentovat, protože jde o ne zcela zveřejnitelné dokumenty.

„Na pana Bazalu podávám trestní oznámení já osobně, nesu v této záležitosti svou kůži na trh. V minulosti České republiky neznám člověka, který by zašel tak daleko," podotkl Bárta. V této souvislosti redaktor opakovaně zdůraznil, že Bárta nevystudoval právo a není proto jisté, zda postupuje zcela korektně.

Bazala Bártovy výroky kategoricky odmítl. „Výsledky auditu zatím nejsou zcela známy a ty informace, které jsou dnes zveřejňovány, jsou zavádějící," prohlásil pro ČT již dříve Bazala.

ABL? Sledujte raději Sobotkovu šedou eminenci - lobbyistu Pokorného

Moderátor ČT poukázal na to, že je zvláštní, když řada lidí z jedné firmy obsadí významné posty ve státní správě, zvlášť když touto firmou je bezpečnostní agentura. Na tuto zvláštnost opakovaně poukazuje např. Bohuslav Sobotka. Bárta podobné odkazy na ABL odmítl s tím, že firma je dostatečně transparentní a navíc v ní nenajdete žádné bývalé příslušníky STB..

 „Mě v souvislosti s panem Sobotkou mnohem víc zajímá jméno pana Pokorného. Považuji za špatné, když se kolem politiků pohybují lobbysté z šedé zóny, kteří nenesou svůj díl odpovědnosti, řekl Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…