Jakl: Nejsem nácek. Nosím černou

27.07.2010 21:58

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl, se ohradil proti tomu, že ho bývalý senátor a evangelický kněz Zdeněk Bárta nepřímo označil za nacistu, rasistu, xenofoba a antisemitu.

Jakl: Nejsem nácek. Nosím černou

Během svého působení v Senátu proslul Zdeněk Bárta například navrhovanou žalobou proti prezidentovi Václavu Klausovi z velezrady kvůli tomu, že údajně blokoval jmenování kandidátů členů Ústavního soudu.

„Na internetu jsem viděl fotografii jednoho z mých oblíbenců, Klausova tajemníka Jakla, jak v hnědém oděvu promlouvá na mítinku ultrakonzervativní party, která si říká D.O.S.T," napsal Bárta.

Hrad a D.O.S.T.

Jakl totiž promluvil na akci konzervativní euroskeptické iniciativy D.O.S.T., která hájí národní suverenitu a tradiční hodnoty a která podporovala prezidenta Václava Klause v jeho odporu k Lisabonské smlouvě. Sám Klaus v doprovodu svého vicekancléře Petr Hájka přišel vloni pozdravit protilisabonskou manifestaci této iniciativy, která se konala před Pražským hradem.

Iniciativa D.O.S.T. je podle Bárty ukázkovým příkladem nenápadného, a přitom mediálně vychytralého a úspěšného vnášení xenofobních a neofašistických sil do politiky a do veřejného prostoru.

Bárta: D.O.S.T. jsou extrémisté

„Jsme všichni fascinováni zjevnými neonacisty a věnujeme jim možná až přehnanou pozornost, a tudíž i reklamu, v závětří se zatím v klidu a bez povšimnutí aktivizují osoby v bílých košilích a kravatami, avšak s neméně nebezpečnými názory a postoji, osoby, z nichž některé v minulosti právě i s neonacisty spolupracovaly," píše Bárta.

Černá není hnědá

Bárta svůj článek staví na tom, že Jakl měl být podle něho na manifestaci D.O.S.T. proti antidiskriminační agendě oblečen v hnědé, kterou nosili nacisté. „Dal si záležet, aby promluvil jsa oděn v tradiční barvu onoho myšlenkového směru, který přišel podpořit," napsal Bárta. ParlamentníListy.cz mají fotografii Jakla z oné akce. Je na ní ale oblečen v černé.

„Mimochodem, to mé oblečení je černé. Obávám se ale, že ani černá by u Bártovy módní policie neprošla," dodal Jakl. Jakl tak naráží na to, že v černé zase chodili italští fašisté. Nutno však dodat, že černou také rádi nosí katoličtí knězi, satanisté, horníci, rockeři, anarchisté, kominicí, černí šerifové, motorkáři, pohřební služba a pozůstalí na pohřbech.

Bártovy urážky jsou nepodložené, říká Jakl

„Bárta kupí hromadu sprostých urážek a pomluv, když mne a iniciativu D.O.S.T. dává do souvislosti s nacisty, rasisty, xenofoby, antisemity, fašisty, neofašisty, zjevnými neonacisty, holohlavci a tak dál. Nemá jediný argument, své sprostoty neopírá o jediný doklad podobných tendencí. Stačí mu barva oblečení. Bárta nás vítá v nových omyvatelných časech, kdy nás bojůvky podobných fanatiků budou odchytávat na ulici, strhávat nám šaty a navlékat nás do schválených uniforem," zlobí se Jakl.

Rasismus odsuzujeme, hájí se iniciativa

Rasismus, fašismus a nacismus D.O.S.T. ale ostře odsuzuje. "Nacismus a fašismus jsou levicová totalitní kolektivistická hnutí. Rasismus je založen na sociálním darwinismu, který je ostře v protikladu k hodnotám západní křesťanské civilizace, ke které se hlásíme," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z představitelů D.O.S.T. Michal Semín.

D.O.S.T. spolupracuje s parlamentními politiky

Konzervativní iniciativa D.O.S.T. spolupracovala na svých akcích například se senátory Jiřím Oberfalzerem, Petrem Pakostou či Jaroslavem Kuberou. Dále například s bývalými poslanci Janem Schwippelem, Evou Dundáčkovou, Alenou Páralovou a Jurajem Ranincem, europoslanci Hynkem Fajmonem a Ivo Strejčkem a s bývalou europoslankyní a šéfkou Suverenity Jany Bobošíkové.

Do Senátu nyní iniciativa podporuje Jiřího Oberfalzera z ODS a svého předsedu Ladislava Bátoru, který kandiduje za Suverenitu. Rovněž vyjádřila podporu Evě Dundáčkové v kandidatuře na ombudsmana. Ta je signatářem Manifestu D.O.S.T. V současnosti této politicky nekorektní oragnizaci vyjádřil své sympatie i prezidentovi blízký poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. 

Související:

Liška narušil demonstraci D.O.S.T., málem došlo i na pohlavky

Na Hradě je patrný vliv katolíků

Bátora bude kandidovat do Senátu za Suverenitu Bobošíkové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…