Bývalé Rathově poradkyni soud milionové odškodné nepřiznal

28.07.2010 14:50

Vůbec žádné satisfakce se nedočkala bývalá Rathova poradkyně Klimovičová. Její žalobu o odškodné od vydavatelství Mafra zamítl pražský městský soud, informovala ČT24.

Bývalé Rathově poradkyni soud milionové odškodné nepřiznal

Třicet milionů korun nemusí zaplatit vydavatelství Mafra bývalé poradkyni Davida Ratha Evě Klimovičové, tak zní verdikt pražského městského soudu. Bývalá vydavatelka časopisu České lékařské komory (ČLK) Tempus Medicorum žádala peníze jako odškodné za zásah do svých osobnostních práv. Proti rozsudku se ale může odvolat. Stejnou sumu požaduje i po České televizi.

Soudkyně v odůvodnění uvedla, že Klimovičová neměla k žalobě žádný důvod. Články, které uveřejnilo vydavatelství Mafra, prý nijak do jejích osobnostních práv nezasáhly. Klimovičová podle soudkyně ani neprokázala, že jí vznikla závažná újma. K soudu dnes ani nedorazila. Klimovičová po vydavatelství požadovala také uveřejnění omluvy. I to soudkyně zamítla, protože omluva podle ní nebyla odpovídající článkům a reportážím.

Všechno začalo reportáží natočenou skrytou kamerou

Vše začalo reportáží ČT, která odvysílala videozáznam schůzky z roku 2004 mezi Klimovičovou a zástupcem farmaceutické firmy Pfizer Alešem Prokopenkem. Na něm Klimovičová žádala Prokopenka, aby inzeroval v časopise Tempus Medicorum, a naznačila mu, že za investované tři miliony by se firma mohla setkat s Rathem, který se tehdy jako šéf ČLK účastnil jednání o takzvané úhradové vyhlášce.

Záznam schůzky ČT odvysílala až v listopadu 2005, kdy už byl Rath ministrem financí a Klimovičová jeho poradkyní. Na funkci poté rezignovala a čelila obvinění, že za zprostředkování schůzky s Rathem žádala od pracovníka firmy tři miliony korun. Svou vinu však od počátku odmítaly a opakovaně jí daly za pravdu i soudy.

Žalobu podala kvůli kampani plné nepravdivých tvrzení

Po odvysílání reportáže se případu chopil deník Mladá fronta Dnes (MfD) vydavatelství Mafra. Uveřejnil mimo jiné i to, že Ratha vyšetřuje protikorupční policie kvůli částce 13,7 milionu korun, která zmizela z ČLK. Klimovičová je přesvědčena, že proti ní MfD vedla kampaň plnou nepravdivých tvrzení a že deník věnoval mnohem víc pozornosti jejímu obvinění než tomu, že byla následně viny zproštěna.

Čtěte také:

Rybínová (ODS): Důkazy o Rathových lžích 

Rathovi nechutnala snídaně, když zjistil plán Hegera 

ODS: Ve vedení krajských nemocnic stojí Rathovi prominenti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…