Senátor Balín přijde o členství v KSČM možná již dnes

29.07.2010 19:42

AKTUALIZOVÁNO Komunistický senátor Vlastimil Balín již bude brzy vyloučen z KSČM. Bude tak potrestaný za svoji kandidaturu do Senátu v podzimních volbách, kdy se objeví na kandidátce jiné strany. Vyplývá to z vyjádření představitelů KSČM.

Senátor Balín přijde o členství v KSČM možná již dnes

Senátor a bývalý místopředseda KSČM Vlastimil Balín již několikrát hovořil o tom, že se jej v KSČM chtějí zbavit. Například ParlamentnímListům.cz již před pár měsíci sdělil, že proti němu rozjel nechutnou kampaň jistý mostecký podnikatel a že o tom všem věděl předseda strany Vojtěch Filip.

„Domnívám se, že je dlouhodobým zájmem se mne zbavit," řekl Balín v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz v březnu tohoto roku s tím, že na podzim je proto připraven kandidovat do senátu jako nezávislý na kandidátce hnutí Občané městu, město občanům.

Balín totiž dlouhodobě kritizoval to, že primárky na severu Čech byly zmanipulované, aby v nich zvítězili předem vybraní kandidáti. Také prý šlo o to, že byl zdiskreditován mosteckým podnikatelem Antonínem Brinzanikem, kterého obvinil z pokusu o korupci. "Domnívám se, že muselo dojít k vyjasnění stanovisek s některými tady z toho podnikatelského prostředí, a ti dostali zelenou (na likvidaci jeho osoby) od nejvyššího vedení," vysvětlil kdysi Balín pozadí svých problémů. 

Stanovy na to pamatují

Jenže mostecká organizace Balínovo vyloučení vysvětluje tím, že chce právě kandidovat za jiný politický subjekt. „Pozměněné stanovy komunistů na takové případy pamatují. Pokud to někdo z členů strany udělá, v okamžiku, kdy je jeho kandidatura oficiální, jeho členství ve straně automaticky zaniká," uvedl krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček.

A jak bude vylučování probíhat? Předseda mosteckých komunistů Radek Belej potvrdil, že dnes zasedne okresní výbor strany, který se bude případem zabývat. Výsledky se ale nejdříve dozvědí členové strany.

Balín nekomunikuje

ČTK uvádí, že se svými stranickými kolegy kvůli sporům Balín již řadu měsíců nekomunikuje. Nepřijde tak ani na dnešní zasedání, i když dostal pozvánku. Omluvil se. "Ta pozvánka byla naprosto neadresná, nebylo na ní ani konkrétně napsáno, o co jde. Odepsal jsem ale, že mám jinou akci, na níž jsem přislíbil účast. Vpodstatě si již nemám se svými stranickými kolegy o čem bavit," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý místopředseda.

Zasedání okresního výboru začalo v 16.00 hodin odpoledne. Ani tři hodiny poté ale Balín nevěděl, zda již byl vyloučen, či ne. "Snad to bude na webové stránce," podotkl. Balín ParlamentnímListům.cz také potvrdil, že tento týden oficiálně svoji kandidaturu do Senátu podal. "Poslal jsem před měsícem předsedovi Vojtěchu Filipovi dopis, kde jsem mu své jednání vysvětloval," dodal senátor pro ParlamentníListy.cz.

Často hlasoval jinak a byl kritický

Balín to měl mezi komunisty vždy těžké. Jako místopředseda komunistické partaje ještě nevadil, problémy začaly, až když byl zvolen do Senátu. Podle některých prý nekonformně hlasoval o sporných věcech, kde byl stranický závazek hlasovat stejně jako ve sněmovně, podle zákulisní šeptandy ale spíš vadila jeho vnitrostranická kritizující vyjádření směrem k vedení strany. Balín totiž dělal místopředsedu v době, kdy KSČM vedl Miroslav Grebeníček a není tajemstvím, že se s Vojtěchem Filipem příliš nemusí. Straníkům také vadil fakt, že se kriticky vyjadřoval k tomu, jak si KSČM počínala při prezidentské volbě v roce 2008.

Doubrava bude kandidovat za Severočechy

Podobný osud, tedy vyloučení ze strany, nejspíše čeká i bývalého komunistického senátora za Ústecko Jaroslava Doubravu. Ten se s KSČM sice rozešel již před delší dobou, v posledních krajských volbách kandidoval za hnutí Severočeši.cz, ale ve straně podle svých slov zůstal. ČTK potvrdil, že nyní bude pod hlavičkou stejného hnutí kandidovat na senátora na Ústecku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…