Filip k vydání Pitra: Bude vadit výrok Paroubka

30.07.2010 11:47

Vojtěch Filip varoval. Švýcarsko prý může posuzovat případ podnikatele Tomáše Pitra jako politický. Za vadný totiž může považovat výrok z roku 2005, že Pitr je nepřítel státu. Upozorňuje na to deník Právo.

Filip k vydání Pitra: Bude vadit výrok Paroubka

Předseda KSČM je právníkem a tak si dovolil říci svůj názor k vydání zadrženého podnikatele Tomáše Pitra do Česka. Filip je totiž skeptický a upozorňuje, že i někdejší výrok expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka může být překážkou k putování Pitra za české mříže.

„Hrozí, že švýcarské orgány se budou zabývat i výrokem bývalého premiéra Jiřího Paroubka, který Pitra označil za nepřítele státu. Je pak možné, že švýcarské orgány budou případ brát jako politickou kauzu. Premiér by měl v trestních věcech hovořit více než diplomaticky," řekl Filip Právu.

Předseda komunistů také naznačil, že právě to může ohrozit snahy docílit vydání Pitra do ČR. „Samotné zatčení není otázka vydání, bude to mnohem složitější," podotkl.

Podobný názor má podle Práva i místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím. Někdejší Paroubkův výrok také nepovažuje za příliš šťastný. Vidím ale nechtěl předjímat, jak úsilí o podnikatelovo vydání dopadne. „Šance tak padesát na padesát," naznačil.

Paroubek se k výroku nezná

Jak Právo podotýká, Paroubek svůj výrok o Pitrovi několikrát popíral. „V roce 2006 jako šéf opoziční ČSSD vydal tiskové prohlášení, ve kterém tvrdil, že se za nepřítele státu označil sám Pitr," píše Právo.

Na webu Novinky.cz je navíc uvedeno, že Paroubek v roce 2008 svědčil v případu kauzy „pět na stole v českých" u pražského městského soudu. A tehdy také řekl, že strůjcem celé kauzy je právě Pitr, který prý spolupracoval s ODS. Tvrzení, že je Pitr „nepřítel státu", označil pak Paroubek u soudu za trefné.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…